Хората с тези 3 заболявания НЕ трябва да ядат домати



Консумацията на домати не винаги е от полза за тялото, споделя диетологът д-р Елена Соломатина. Тя препоръчва консумацията им да се избягва при определени заболявания.





Според д-р Соломатина поради голямото съдържание на органични киселини, доматите са противопоказни при гастрит и язва на стомаха. Лекарят също не съветва хората с камъни в бъбреците да ги консумират.





"Освен това не препоръчвам дори на тези, които нямат стомашни проблеми, да ядат много кетчуп. Към него се добавя захар, а сладкото не е полезно за тялото ни", каза д-р Елена Соломатина.





В същото време лекарят припомня и за съдържанието на витамини, микро- и макроелементи в доматите, както и на ликопен. Последното вещество има антиоксидантен ефект върху всички органи, оказва благоприятен ефект върху простатната жлеза и е в състояние да предотврати онкологични заболявания.

Диетологът отбелязва, че термично обработените домати са по-здравословни от пресните. Специалистът препоръчва те да се задушат за кратко на слаб огън преди консумация.





Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията с лекар!


Четете още:

🔴 Помните ли Петко Димитров и Яна? Няма да повярвате как изглеждат днес / СНИМКИ

🔴 Виктория Капитонова се похвали с тлъста банкова сметка

🔴 "Бистра" и "Десислава" навлизат на пазара





Източник: Актуално





Коментари

горе