Десетте топ дестинации за селски туризъм в България



Ако сте уморени от шума и блъсканицата на големите курорти, ако обичате идилията на старите български села, ако искате да се насладите на дискретния чар на местната архитектура, бит, традиции и кухня, начертайте си нетрадиционен маршрут. Идете до някое от десетте села у нас, които, вдъхновени от класацията на inews.bg, подредихме в топ 10 на най-известните места за селски туризъм в България.

Без да има претенцията за изчерпателност, списъкът ни отвежда в земи, събрали красотата на отминалите векове и историята на дедите ни. Земи на непресъхващи реки и езера, зелени поляни и високи хълмове, криещи предания и легенди. Това е магичният свят за живота в старото българско селце.

Село Бръшлян

Brashlyan

С. Бръшлян

Селото е разположено на територията на Странджа, обявено е за архитектурен исторически резерват през 1982г. Построено е по време на турското робство. Бръшлян е идеалното място за селски туризъм – тесните улички, минаващи покрай вековни дървета, повеждат към двеста-триста-годишни къщи, сякаш ни разказват приказка, разкриваща друг свят.

Съхранени са културните паметници, девет от които с национално значение. Може да посетите Килийното училище, Селскостопанския музей и параклисите „Св. Лефтера“ и „ Св. Петка“. Открити са следи от тракийски светилища, могили и некрополи на територията на резервата.

Село Делчево

Delchevo

С. Делчево

Разположено до град Гоце Делчев, скрито в горите на Южен Пирин селото процъфтява в своеобразен архитектурен облик. Двадесет и седем от къщите културни паметници разкриващи красотата на възрожденската къща.

Много от къщите са устроени за гости, което прави Делчево привлекателно място за селски туризъм. В центъра на Делчево е разположена църквата „Успение Богородично“ построена през 1838г. Магията на тази приказна гледка се крие в съчетанието на калдаръмените улички, старинните къщи и природата.

Село Лещен

Leshten

С. Лещен

Криещо се в западната част на Родопите в село Лещен сякаш времето е спряло. Слънчевите лъчи се стелят по каменните покриви и проникват в тесните калдаръмени улички. Старите родопски къщи са съхранили архаичния дух на българското село.

Архитектурни паметници запазили автентичността и величието на отминали векове са църквата „ Св. Параскева“ и Килийното училище. Близо до село Лещен се намират и други природни забележителности, като резерват „Тъмна гора“ и скалните образувания познати като – „Тракийските съкровища“. Една от атракциите е глинената къща – известна е на всички любители на приключението, наречено селски туризъм.

Село Яврово

Yavrovo

С. Яврово

Яврово е сред най-старите български селища, разположено близо до Асеновата крепост. Това село ще ви заплени с величествена гледка откриваща се към Стара планина, Средна гора и Тракийската низина. Може да посетите къщата-музей на Николай Хайтов и чешмата построена в негова памет .

Селото разкрива красотата на старинните къщи сгушени близо една до друга, разделени от малки тесни улички.

Село Войнежа

Voinezha

С. Войнежа

Село Войнежа е разположено в Северна България,

разделено е на пет махали. Може да посетите еко пътеката водеща към Кладни дял или храм „Св. Пророк Илия“. Късметлии ще сте, ако ви се отдаде възможност да разговаряте с поп Пеню – автора на историческа книга за селото.

Това място ще ви очарова със спокойствието си и ще ви завладее с легенди и предания за заровени богатства.

Село Ганчовец

Ganchovetz

С. Ганчовец

Обградено от поляни, зелени гори и полегати хълмове, разположено по склоновете на Стара планина, село Ганчовец разкрива спираща дъха панорамна гледка. Къщите са разпръснати по хълмовете и образуват две махали. В долната махала на селото може да се посетят къщи, носещи името Ханищата, някога представляващи кръчми и ханове.

В центъра може да се посети паметника посветен на Христо Ганчович, участник в четата на Хаджи Димитър. Село Ганчовец е домакин на ежегодния фестивал „Ракия – Магия“, който всеки любител на рок музиката и ракията трябва да посети.

Село Гела

Gela

С. Гела

Село Гела е райско кътче скрито в сърцето на Родопите. Историята свидетелства за основаването му от траките, още в древността. Според една от легендите тук е бил домът на Орфей, а в пещерата „Дяволското гърло“ е търсил любима си Евридика.

Други легенди разказват, че Патриарх Евтимий е бил погребан в манастир, на мястото на който днес е построена църквата „Св. Троица“. Ежегодно тук се събират гайдари от цялата страна. Несравнима е красотата на това живописно родопско село.

Село Граница

Granitza

С. Граница

Село Граница е разположено близо до град Кюстендил. В центъра се намира Възрожденската църква „Свети Илия“, построена през 1856-1857г. Съхранени са много архитектурни паметници, като жилищната отбранителна кула – Границка къща, Средновековна крепост Граница, манастирът „Свети Лука“, свидетелстващи за времена на отминали епохи. Друга забележителност е защитената местност „Вековна букова гора“.

Село Алдомировци

Aldomirovtsi

С. Алдомировци

Село Алдомировци е разположено в югозападната част на България. Може да се посетите построения през 1856г. храм „ Свети Спиридон“, една от най-старите сгради на терторията на Сливница.

Близо до селото намира първият паметник на войниците в България. Издигнат в памет на загиналите през 1885г. в Сръбско-българската война .

Село Побит камък

Pobit-kamak

С. Побит камък

Побит камък е селце близо до Велинград . Името му произлиза от разположението на побита скала извън селото. Според легендите скалата е част от светилище или древен езически идол издигнат от траките.

Друга основна забележителност е Етнографския музей. Възрожденския стил на къщите и природната красота изобилстваща от скали и и преливащи се в тях горски масиви, придава на селото възхитителен вид.

Elena Lazarova

Елена Лазарова

Автор: Елена Лазарова
Стажант-репортер в Agronovinite.com


Четете още:

🔴 ИЗВЪНРЕДНО: Турция НАГЛО в лицето на Русия: Ще сваляме ОЩЕ САМОЛЕТИ!

🔴 С пари от гурбет семейство отвори баничарница в Горна Оряховица

🔴 Как Мелник стана известен по света с роман на Карл Май





Източник: Agronovinite





Коментари

горе