Сигнал срещу "Уикипедия" в българската прокуратура



Сигнал до прокуратурата срещу „Уикипедия” е изпратен от български гражданин. Причината – изтриване на текстове относно произхода на прабългарите.

Според Павел Стайков, който е подал сигнала, вчера (3 юли) той е опитал да добави текст в страницата за историята на рода Дуло в „Уикипедия”, който, по думите му, е подкрепен с множество цитати на български и чужди учени. „За мое изумление моят опит да допринеса в Уикипедия (като потребител 93.152.143.113 ) беше незабавно изтриван и след по малко от час бях блокиран от администратор с име Vodnokon4e без никакво обяснение”, обяснява Стайков. Той твърди, че добавените от него промени оборват тюркската теория за произхода на прабългарите и се съмнява, че това не се харесва на определени администратори на „Уикипедия”. Нима енциклопедията подкрепя турското виждане за произхода ни, пита Стайков.

Споровете за произхода на прабългарите текат от дълго време. Пред Actualno.com Павел Серафимов, който поддържа най-големия блог в защита на автохтонната теория за произхода ни, коментира другата гледна точка за българската нация.



Източник: Актуално





Коментари

горе