Лицата на Жеравна



Скоро пътували ли сте назад във времето?

Международният фестивал на фолклорната носия се провежда ежегодно в местността Добромерица край Жеравна, през първата събота и неделя след Голяма Богородица.

Това е един от най-колоритните фестивали в България, който ви пренася назад във времето и пресъздава живота и бита на българите отпреди повече от 100 години.

Какво можете да видите там ли? Какво ли не! Ще чуете родопски гайди, духова музика, зурни, тракийски оркестър, ще се насладите на музикални и танцови състави от България, Балканите и (съвсем не се шегувам) от далечна Азия. Знаете ги азиатците колко са пленени от нашата култура, нали? Е, не минахме без гости от Япония и Корея.

Разбира се, за да е пълен купона, има организирата традиционна българска сватба. Ама съвсем истинска, не е режисирана, нито нагласена – младежи се залюбват, слагат носиите и се венчават според обичаи отпреди повече от век.

Естествено, каква сватба ще е, ако няма бой. Спокойно, не е тип кръчмарска свада, а прословутите народни борби, в които участие взимат наши атлети от световно равнище.

 

А след борбите хората могат да похапнат от боб от огромния юнашки тиган, замезвайки с чеверметата и пийвайки ракия или вино. И това е само част от кухнята, която се предлага на място.

Не си мислете, че ще ви ограничат с тези гозби от миналия век – има толкова много и различна храна, че ограничението е само от вместимостта на стомаха ви.

А за да не ви се налага да играете хоро на пълен стомах, можете да изчакате храната да послегне, гледайки нестинарските танци. Обичай, класифициран от Юнеско като нематериално културно наследство.

И така, всичко написано дотук е една малка част от снимките и изживяванията, които събрах по време на тези 3 дни. Очаквайте тематични фотоподборки идните дни, за да може поне бегло да се докоснете до събитията… и се замислете дали ще се чувствате добре в носия, върнати повече от век назад във времето…


Четете още:

🔴 Подкрепете Григор за "Любимец на феновете"

🔴 Родната полиция ни пази, и то яко, който не вярва, е злобен хейтър

🔴 Капама





Източник: tabakoff





Коментари

горе