Велико Търново (СНИМКИ)



Замисляме се къде да прекараме почивните дни… всъщност, местата, които носят патриотичен дух са доста. Е, имайки предвид историята ни, сигурно в България няма парченце, където да не се е случило нещо уникално, присъщо само за нашата нация.

И докато се чудим, другата част от групичката ни вече изпълнява своя план за прилъгване с думите „нека отидем да снимаме Звук и Светлина„. Вече не се чудим къде ще отбележим 3-ти март!

DSC_0146

Търново е един от най-фотогеничните български градове. Със сигурност човек с фотоапарат и статив може да се самозабрави, щракайки всякакви детайли. А да не говорим ако си намерите заведение с изглед към Янтра – идилия.

DSC_0151

Обаче ще се наложи да свикнете с мисълта, че на националния ни празник Търново е пълно с хора. Навсякъде! Затова и намирането на местенца по заведения, пейки и гледки е малко по-трудно, но пък ако искате да се разходите из празните улици – станете в 6 сутринта и се разхождайте на воля 🙂 Снимки от ранната разходка – след малко.

DSC_0154

Така, след хапване и щракане от терасата на заведение „На върха“ малката ни група се разделя за да  се разходим и разгледаме кой каквото иска, правейки си уговорка да се съберем малко преди началото на спектакъла. Мястото на срещата, разбира се, е пред портите на Царевец.

DSC_0261

Калдъръмени улички, стари сгради, магазинчета – доста приятна разходка. А определени паметници са ярко осветени и насочват обектива ми към тях.

DSC_0274

Ако искате да направите хубави снимки на светлинното шоу е добре да отидете доста по-рано, за да си намерите място. Е, успокояващото е, че крепостта е достатъчно голяма и доста добре осветена, така че се вижда от много места, не само от площада отпред. Не се поддавайте на стадния ефект – въпреки че там е претъпкано с хора, има и други по-добри места.

DSC_0291

Например пред самата порта. Проявете въображение 🙂

За да не се разочаровате от резултатите след фотосесията ви – предупреждавам: светлинното шоу се снима доста трудно. Светлините и цветовете се сменят динамично, сензорът за светлина на камерата ви се лъже, автофокусната система се бави при тъмните сцени, а ако използвате ръчен фокус – носете си ръкавички, все пак не е лято. Признавам, доста от снимките ми бяха категоризирани като брак.

DSC_0306

Първото представяне на аудио-визуалното шоу се провежда доста отдавна – през 1985 година, в чест на 800 годишнината от въстанието на Асен и Петър. Е, от тогава многократно е подобрявана и осъвременявана.

DSC_0328

А комбинацията с музиката е уникална. Заслушвайки се, лесно ще ви пренесе в бойните моменти, тежките мигове и времената на радост от победите над поробителите.

DSC_0334

Спектакълът може да се гледа на националните ни празници и на празника на Велико Търново напълно безплатно, като се организират и частни прожекции от специално изработена сцена, за групи. Когато посещавате старата столица задължително се поинтересувайте има ли насрочена прожекция.

DSC_0301

А времето минава доста бързо, когато си пленен от красотата на светлините. Със сигурност ще чуете въпроси от сорта „Я, само това ли беше“ и „Няма ли повече“, но като си погледнете часовника ще осъзнаете, че съвсем не е толкова кратко. Снимаме града и тръгваме, защото сме решили да станем доста рано на другата сутрин.

DSC_0351

И както обещах, ето малко ранни снимки. За съжаление изгрев не се виждаше, защото времето беше мрачно, облачно и на моменти преваляваше, но неведнъж съм споменавал в блога си – и в това има доста чар.

DSC_0382

DSC_0409

Естествено, пийваме кафе и решаваме да се поразходим и в самата крепост. Вратите отварят в 9 сутринта (както е било и в средновековието :P)

DSC_0467

DSC_0468

Забранено е да се качвате на стените, тъй като са доста високи, но … Янтра се вижда прекрасно – заслужава си да ви се скарат 🙂

Подобни публикации

Моля, оценете поста 🙂


Четете още:

🔴 Вдигат майчинските на 380 лв. от догодина

🔴 Село с църква в кръчма зове за помощ

🔴 Кои са българските суперхрани





Източник: https





Коментари

горе