Белоградчишките скали



и древната, но вечна белоградчишка крепост

Миналата година Белоградчишките скали доста усилено „се бориха“ за приза „Новите седем чудеса на света“ и дори заеха една от челните позиции, но за съжаление не успяха да се „окичат“ с този приз. Ние, обаче, със сигурност ги класифицираме като едно от чудесата на България, което трябва да се види от всеки запален турист.

DSC_0428

Всъщност това  на снимката горе не са целите белоградчишки скали, както доста хора си ги представят. Това е само част от тях, тъй като те представляват скален рид с дължина от 30 километра и ширина от 3 до 5 километра. Най-високите от тях се издигат на над 200 метра и хората често ги свързват с гръцкия Метеора.

DSC_0433

В историята Белоградчишките скали съвсем не са били самотно място. Определено са се радвали на доста голям интерес от страна на римляни, византийци, българи и турци. За това свидетелства и крепостта, построена сред естествените скални укрепления. Със сигурност тези огромни митични каменни „създания“ са видели доста битки през вековете.

DSC_0445

Счита се, че крепостта е построена през ІІІ в., когато днешните български земи са в пределите на Римската империя. Римската крепост била използвана не само за наблюдение и охрана на пътищата, но и за предаване на съобщения чрез огън през нощта или дим през деня. По-късно, по време на управлението на цар Иван Срацимир, през ХІV в. старият кастел е доукрепен и разширен.

DSC_0446

Разбира се, турците също са привлечени от мястото и извършват някои доукрепителни работи и нови градежи по крепостния зид. Преустройването на „Калето“ за стрелково оръжие започнало през 1805 г. и на мястото на българските зъбообразни амбразури били направени 350-400 бойници за огнестрелно оръжие.

DSC_0459

Предполагам за любителите-фотографи няколко часа там ще им се сторят крайно недостатъчни, за да заснемат цялата прелест на мястото. Особено ако искате да го снимате по изгрев, по залез, през нощта…  А ако сте там по обяд, слънцето свети доста силно и снимането ще ви постави пред сериозно изпитание. А и ще се изпотите, но пък скалите предлагат доста плътни сенки, възползвайте се.

DSC_0509

И не забравяйте – ако времето не е подходящо за пейзажната ви фотография – снимайте портрети на фона, който ви предоставя природата. Изглеждат внушително!

DSC_0490

Въпреки 40 градусовата жега си заслужава да се престорите на диви кози и да се качите на най-високото място, за да снимате отгоре вътрешността на крепоста. А след това – на пазарчето отпред продават сладолед 😉

DSC_0495

ПП – не забравяйте да вземете печат от 100-те национални туристически обекта.


Четете още:

🔴 Българка е почитана като героиня в Северна Корея

🔴 Велико Търново (СНИМКИ)

🔴 Вдигат майчинските на 380 лв. от догодина





Източник: tabakoff





Коментари

горе