МВР ще иска по-малко документи за лична карта и паспорт



Промените с цел облекчаване на административната тежест стигнаха и до реда за издаване на български лични документи. Вчера правителството прие промени в правилника, който регламентира това. Облекченията са по отношение на издаването или подмяната на лична карта и паспорт, както и на паспорт или заместващ го документ на младежи между 14 и 18 години.

В бъдеще гражданите няма да прилагат удостоверителни документи за настъпила промяна на ЕГН, на имена, на постоянния адрес или на пола, когато тези факти са отразени в Националната база данни "Население". В тези случаи необходимите документи ще се събират по служебен път от МВР.

И друго облекчение, касаещо гражданите, беше прието вчера от кабинета. Изискването за легализиране на дипломите и полагането върху тях на апостил от просветното министерство ще отпадне не само за документи, издадени от държави от ЕС, но и от САЩ, Канада, Австралия и др., предвижда одобрена наредба на МОН.

Доскоро легализацията и заверката с апостил бяха единствените възможни начини за удостоверяване на истинността на образователните документи, издадени от друга държава. През 2016 г. тези изисквания бяха премахнати за дипломите, издадени от образователни институции в страни - членки на Европейския съюз, с мотива, че вече стават налични все повече официални бази данни, където компетентните органи по признаване могат директно да проверят автентичността на даден образователен документ - официални регистри, бази данни на университетите и др.

С предложената сега промяна апостилът се премахва и за документи, издадени от над 50 държави от Европейския регион, за САЩ, Канада, Израел, Австралия и Нова Зеландия. Всички те са подписали Лисабонската конвенция за признаване на квалификациите, отнасящи се до висше образование, която е водеща от гледна точка на академичното признаване.


Четете още:

🔴 Белоградчишките скали

🔴 Българка е почитана като героиня в Северна Корея

🔴 Велико Търново (СНИМКИ)





Източник: СЕГА





Коментари

горе