Почитаме свети Иван Рилски



Днес е църковният празник на Иван Рилски Чудотворец. Той е най-великият български светец, в чието лице народът ни вижда покровител и застъпник пред Бога.

Роден е около 876 г. в село Скрино, Дупнишко. Умира на 18 август 946 г. на 70-годишна възраст. Приживе избира трудния път на отшелничеството. Дните му минават в пост и молитва. Около него се събират последователи, които образуват монашеско братство. Преди да напусне този свят, Свети Иван написва завет към своите ученици и към целия народ, който и днес звучи поучително: "Ако ли се намери някой измежду вас, който сее плевели, раздори и други съблазни, такъв веднага го отстранете от вашето събрание, за да не обърне това в разяждаща живеница и да не се разпространи злото между добрите".

След неговата смърт учениците на Св. Иван Рилски пренасят тленните му останки от Рилската обител в древния Средец. През 1183 г. мощите са отнесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати. През 1195 г. цар Асен I тържествено пренася мощите на Свети Иван в Търново, където те остават почти три столетия. През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир.

На този ден се чества и денят на българския лекар по инициатива на Българския лекарски съюз, който избира за свой покровител Иван Рилски Чудотворец. Отбелязва се от 1995 г.

Днес е и празникът на миньорите и на Софийската духовна семинария.


Четете още:

🔴 Режат болничните от 1 януари, не си и помисляйте да лягате в болница

🔴 Вървят ли двама и незабравимата Мария Нейкова

🔴 Двама столетници с подаръци от кмета Николов





Източник: Petel





Коментари

горе