Педя човек-лакът брада,една от емблемите на БНТ през 80-те



Педя човек-лакът брада беше емблема на БНТ през 80-те години, с които се приспиваха децата. Гласът на малкото човече с дълга бяла брада, което разказва интересни приказки от народния фолклор, е на актрисата Славка Рачева. С това предаване се свързва името и на топ говорителя по това време Никола Филипов.Не само с куклата Педя човек-лакът брада свързваме артистката Славка Рачева. И днес тя продължава да се среща с малчуганите по детските градини и да участва в предавания на живо по телевизията.



Актрисата споделя, че най-хубавото, на което я е научила куклата Педя човек-лакът брада е, че децата обичат приказките.Но те най-много харесват играта си със своите кукли и изобщо с любимите си герои.Славка Рачева съветва хората, които са като нея пенсионери да не се затварят вкъщи, а да правят, каквото обичат. А то е да работят, каквото искат, да пътуват, да се веселят, да правят любими неща, а не само да са придатък на децата си.В свободното си време актрисата обича да чете, да се наслаждава на красивата музика, автентичния фолклор и народната музика.Въпреки че мисли, че най-лошото, което може да се случи на хората е причинено от човек, вярва в доброто и положителното.Педя човек-лакът брада завинаги е останала в сърцето й, а и децата, които са я слушали, днес на солидна възраст, също ще го помнят.Телевизионният говорител Никола Филипов също е „болезнено” свързан с приказния герой Педя човек- лакът брада. С него е приспивал 40-50 годишните българи. Вече е на 85, разведен, с двама сина и две внучки.Последното му излизане на ефир е през 1990 г. Живее в панелката си в квартал „Дружба” и е болезнено пристрастен към книгите и музиката. След 32 години на екран Никола Филипов признава, че за него телевизията си остава божество.Животът му продължава да е красив. От нищо не се е лишавал, видял е много неща, но куклата Педя човек-лакът брада ще помни винаги, категоричен е телевизионния гуру.


Четете още:

🔴 5 любопитни факта за битката при Адрианопол (Одрин), когато цар Калоян разгромява армията на Латинската империя (ВИДЕО)

🔴 Най-красивите планински обекти в България, които да посетите

🔴 Валонското княжество – българският диамант на Адриатическия бряг





Източник: bgspomen





Коментари

горе