Гинко билоба – помага и при предменструален синдром



Листата на вечнозелената гинко билоба са добре познати с позитивния си ефект върху периферното кръвообращение и особено върху оросяването на мозъка и крайниците. Съвременните проучвания на химичния състав на гинко билоба показват, че билката може да се ползва успешно и за овладяване проявите на предменструалния синдром при жените.

Листата на гинко билоба съдържат редица биоактивни вещества. По отношение овладяването на предменструалния синдром най-голямо значение имат 2 типа от тях – биофлавоноидите и терпен-лактоните.

Те действат като мощни антиоксиданти, но притежават и изявена противовъзпалителна активност.

Благодарение на този си състав екстрактът от гинко билоба повлиява благоприятно предменструалния синдром в няколко аспекта:

  • Регулира резките промени в настроението;
  • Намалява главоболието и болките в мускулите;

Предменструалният синдром се характеризира и с още няколко симптома, срещу които гинко билоба показва висока ефективност. Билката има мощен ободряващ ефект и помага за редуциране на стреса, с което облекчава проявите на тревожност и депресия в дните преди месечния цикъл.

Научните данни сочат, че тези позитивни ефекти на гинко билоба върху симптомите на предменструален синдром се дължат на благоприятното действие на билката за нормализиране хормоналния баланс на женското тяло.

Характерни за предменструалния синдром са временните нарушения в секрецията на някои хормони, включително адреналин, хормонът на стреса кортизол и женският полов хормон естроген. По отношение секрецията на тези хормони гинко билоба действа като адаптоген, т.е. повишава способността на организма да се адаптира към временния дисбаланс на секрецията им. Така в дългосрочен план приемът на продукти, включващи екстракт от гинко билоба, помага за трайно справяне със симптомите на предменструален синдром, асоциирани с хормоналния дисбаланс.

Благоприятният ефект на гинко билоба върху предменструалния синдром е доказано с резултатите от специално научно проучване, продължило 6 месеца. Добре известо е колко упорито състояние е предменструалният синдром и колко системно се появяват свързаните с него оплаквания, предшестващи месечния цикъл на жените. Само в рамките на 6 месеца обаче с ежедневен прием на 40 мг екстракт от гинко билоба е постигнато сериозно облекчение и на физическите, и на емоционалните му симптоми.

Най-сериозен интерес по отношение на биологичната си активност будят листата на гинко билобата. Те се ползват за направа на отвари, тинктури, хранителни добавки или лекарствени средства, едно от приложенията на които е борбата с предменструалния синдром.


Четете още:

🔴 По жицата

🔴 Това са най-странните места в България, обвити в мистерии, за някои може дори да не сте чували... (СНИМКИ)

🔴 Проф. Христо Мермерски: Моркови, чесън и кисело зеле подсилват организма през зимата





Източник: puls





Коментари

горе