Социалното министерство си поръчало 10 луксозни коли за 720 хил. лева



Стотици хиляди левове е отделило социалното министерство за закупуване на 10 луксозни автомобила.

Изискванията на ведомството, иначе отговарящо за бедните, били високи, а на тях отговаряли само два модела коли на един германски производител, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

Колите са стрували на министерството 720 000 лева с ДДС. С тях ще се возят служителите на ведомството, но не и министърът.

Новите возила трябва да заменят онези, които министерството е закупило през 2009 г

Освен че описват определени модели, конкретните параметри на социалното ведомство говорят и за доста високи изисквания. Моделът задължително трябва да е седан, а мощността - минимум около 190 конски сили, при положение че нормалната градска кола е около 90 конски сили.

Двете компании фаворити за спечелване на поръчката в момента се разследват в САЩ и Европа за вредните емисии, отделяни от техните двигатели.

От министерство държат да купят и кола автоматик с 6-степенна скоростна кутия. Запазена марка и на двете фирми. И четири по четири.

И още едно задължително изискване - цветът да е черен металик. Черният металик е най-скъпият цвят. Около 1000 лева струва да се доплати, изтъкват запознати.

Допълнителни точки кандидатит доставчиците ще получат и при система за разпознаване умората на водача, фарове би ксенон и старт-стоп система.

Срокът за подаване на заявленията изтича в началото на април.

При сравнение на тази поръчка с обществена поръчка на Здравната каса - отново за закупуване на автомобили, за почти същата сума от Касата искат да купят двойно повече коли. Там обаче също се появи съмнение, че обществената поръчка е направена така, че да облагодетелства определен производител на автомобили.


Четете още:

🔴 Д-р Цветозар Механджиев

🔴 Зара и Иво повярваха в чудото и станаха родители

🔴 Двойно благословени: М. Илиева от петричкото село Първомай, майка на близнаците Иван и Иванина и сестра им Антония: Ние сме майки-героини..





Източник:





Коментари

горе