Алкохолът е по-силен фактор за дълголетие от упражненията



Тайната на дълголетието отдавна вълнува хората и много учени посвещават години, за да изследват факторите, които влияят върху дългия живот. Едно от последните проучвания по темата достига до любопитен извод – умерената консумация на алкохол не само се удължава живота, но и има много по-голям ефект в сравнение с редовната физическа активност. 

Заключението е на специалиста по неврология д-р Клаудия Кавас от  университета в Калифорния. През 2003 д-р Кавас и екипът ѝ стартират проучването „90+“, което изследва въздействието на ежедневните навици върху дълголетието. Проучването продължава вече 15-та година и обхваща 1700 души. Данните показват, че при хората, които изпиват около две чаши бира или вино на ден, рискът от преждевременна смърт е с 18% по-малък. Изненадващо, упражненията имат много по-малък ефект върху дълголетието. Учените откриват, че при хората, които практикуват някаква физическа активност 15-45 дневно, рискът от преждевременна смърт намалява с 11%. 

„Нямам обяснение за това, но твърдо вярвам, че умерената консумация на алкохол е фактор за дълголетие“, коментира данните Кавас по време на годишната конференция на Американската асоциация за напредък на науката.

Наличието на любимо занимание също добавя години към живота ни, установяват учените. При хора, които имат хоби и отделят по 2 часа на ден за него, рискът от преждевременна смърт намалява с 21%. Две чаши кафе на ден пък намаляват този риск с 10%. 


Четете още:

🔴 Социалното министерство си поръчало 10 луксозни коли за 720 хил. лева

🔴 Д-р Цветозар Механджиев

🔴 Зара и Иво повярваха в чудото и станаха родители





Източник: economy





Коментари

горе