Катастрофа със 7 убити и братът Васил взривиха съдебната практика за обезщетения



- “Чувствах се дискриминиран. Смъртта на сестра ми Славена, за която се грижих 8 години, докато нашите бяха на гурбет, преобърна живота ми", обяснява личните си мотиви секретарят на Бачковския манастир 

- 10 години адвокатът от Асеновград Валентин Ройнов се бори да се разшири кръгът от роднини, които да получават пари при загуба на близък

20 април 2008 г. Петима младежи се прибират призори с опел от пловдивска дискотека към Асеновград. По средата на пътя микробус, управляван от 23-годишния Дениз Чауш, се удря челно в колата. Газовата бутилка в нея избухва и

пътниците вътре

изгарят живи

Това са 19-годишните Славена Апостолова, Каролина Стоилова, Венцислав Атанасов, както и Николай Каймаков и Кирил Караминчев, по на 24 г. В жестокия сблъсък загиват шофьорът на буса Дениз Чауш и спътникът му Мехмед Мейман, на 43 г.

Разследването установява, че жестоката катастрофа е в резултат на “съпричинителство”. Какво означава това? Преди удара бусът се е движил в лентата на младежите. За да избегне сблъсъка, Венцислав Атанасов е направил грешна маневра и се е оказал в платното на буса. Дениз Чауш пък се връща в своята лента и там се врязва в колата с младежите.

10 години след трагедията асеновградският адвокат Валентин Ройнов преобръща съдебната практика. Досега само най-близките на жертвите и пострадалите - родители, съпрузи и деца, получаваха компенсации от застрахователите.

След жалба на Ройнов ВКС излиза с тълкувателно решение този юни - за обезщетение могат да претендират не само най-близките, но и други роднини - братя и сестри, баби и дядовци, внуци, както и емоционално свързани лица (живеещи на семейни начала).

“В делото за катастрофата представлявах родителите на Славена. Те получиха по 120 хил. лева. Още преди процесът да приключи в Пловдивския окръжен съд, братът на момичето - Васил, ме попита дали и той може да предяви иск - бил е много близък със сестра си, грижел се е 8 г. за нея, докато майката и бащата са на гурбет в чужбина", разказва адвокатът.

Именно братът Васил, който от 6 г. е секретар на Бачковския манастир, първи посрещнал страшната вест. Полицаи го събудили в неделя с думите: “Ела да разпознаеш сестра си в моргата”. Младежът изпаднал в шок. Преди часове изпратил Славена усмихната.

“Братът е бил съсипан

от гледката

Ползвал е психологическа помощ. Нямал е сили да каже на родителите си. Помолил това да стори чичо му”, припомни юристът. Когато Васил попитал дали не може да претендира за компенсации, Ройнов му обяснил, че по установената съдебна практика няма право на това. За брата, богослов по образование, било необяснимо. “Как така нямам право?

Аз никой ли съм?

Със Славена сме

една плът и кръв

Знае ли някой какво ми е на душата!”, реагирал Васил. Това негово виждане съвпаднало с разбиранията на младия юрист, който тогава бил на 34 г. И му предложил двамата да се изправят срещу установената съдебна практика, за да докажат нейната несправедливост.

“Исках да заведем това дело, защото се почувствах дискриминиран. Смъртта на сестра ми преобърна целия ми живот. Грижех се години наред за нея, споделях всичките ѝ радости и тревоги”, казва Васил Апостолов.

Адвокатът му Валентин Ройнов преравя стотици страници, за да се подготви за сложния казус. Коства му години труд.

Братът на загиналата Славена - Васил Апостолов СНИМКА: Личен архив

През 2013-а завежда дело от името на Васил Апостолов за обезщетение от застрахователя в Асеновградския съд. “Предварително знаех, че това производство може да бъде решено единствено от ВКС”, вметва юристът. Частичният иск е за 12 000 лева от общо 50 000.

На първа и втора

инстанция в Пловдив

той е отхвърлен

“Давах кураж на Васил да не се отчайва. Казвах му, че ще е успех дори да се предизвика обществен дебат, защото понятието “справедливост” не е абстрактно", посочва Ройнов.

Едва през март 2015 г. казусът отива във ВКС, но там засяда. Цяла година по него няма никакво движение. “Тогава заподозрях, че сме засегнали чувството за справедливост на върховните магистрати”, коментира адвокатът. Лъч надежда му дава публикация в “Правен свят” през пролетта на 2016 г. От нея ставало ясно, че ВКС е образувал тълкувателно дело дали в кръга на увредените лица от катастрофи се включват братята и сестрите, както и други роднини и имат ли право те на обезщетение.

Решението излиза през юни и преобръща цялата досегашна практика. Според него братята и сестрите, бабите и дядовците, внуците и по изключение всяко друго лице, което е установило трайна емоционална връзка с жертвата, подлежат на обезщетение. На 5 декември т.г. е насрочено делото на Васил във ВКС. Тогава ще се прецени дали искът му ще бъде уважен.

 Именно тълкувателното решение на ВКС за конкретния случай предизвика трус сред застрахователите. Те предупредиха, че заради широкия кръг на обезщетения, “Гражданската отговорност” ше скочи до 1000 лева. А бъдещите обезщетения могат да нараснат до 1 млрд. лева годишно.

“Абсолютно не е вярно. Това, че си загубил дете, родител или близък на пътя, не ти дава автоматично право за компенсация. Трябва да докажеш, че си претърпял неимуществени вреди”, обяснява адвокат Ройнов.

Според него е спекулация да се твърди, че ще бъдат приравнени всички обезщетения и роднините ще вземат по 118 000 лв., каквито искове средно се присъждат. Колега на асеновградския адвокат е събрал информация, че през 2017 г. загиналите на пътя са 683 души. За тях са изплатени 80,6 млн. лева обезщетения. Ранените за същия период са били 8680 и са получили около 43,4 млн. лева. Броят на засегнатите автомобили м.г. е бил 6888 и са изплатени материални щети в размер на 68,8 млн. лева.

“Общият сбор от тези компенсации е 192,8 млн. лева, а набраните средства от "Гражданска отговорност” за са около 616 млн. лева. Или при застрахователите остават близо 423 млн. лв. само за 2017 г. И то е при премия средно от 176 лв. Сега тя е със 100 лева нагоре. Това означава, че в компаниите ще влязат почти 1 млрд. лева”, казва правистът. Според него се премълчавал фактът, че около 30% от застрахователната премия отива за комисиони на брокери и агенти.

“Ако тази сума се намали, ще се освободи допълнителен ресурс”, подчертава юристът.

Той не крие, че адвокатски кантори играят със застрахователи и ощетяват близки на загинали и пострадали. “Веднага след катастрофата на 20 април 2008 г. на семейството на Славена се обадили от столична кантора да предлагат помощ.

"Съветвам роднини на жертви и ранени при пътни произшествия да не бързат да се съгласяват, когато непознати ги ухажват и обират. А спокойно да изберат защитник, на когото имат доверие. Етичният кодекс на адвокатите забранява ние да търсим клиентите, трябва да е обратно”, обобщава Ройнов.


Четете още:

🔴 Правда Найденова и Добри Данков: Да се учи приложна математика - децата да смятат прости неща, които са им нужни в живота

🔴 Зловещи подробности от убийството на младата жена в Горна Оряховица, била е... (ВИДЕО)

🔴 Най-възрастното семейство на Балканите живее в Тетевен





Източник: 24 часа





Коментари

горе