15 неща, които не знаем за скалата "Невястата"



Величествена скала приковава погледа на всеки, който влиза от Пампорово в Смолян. Издига се вляво от пътя. И спира дъха. "Невястата" (Турлука) е един от символите на Смолян и мистичната планина Родопи. Независимо, че от години скалата привлича катерачите у нас, "Невястата" сякаш остава в сянката на други от безбройните Чудеса на Западните Радопи - от Асенова крепост, Белинташ и Кръстова гора до Чудните мостове и страховитата пещера Дяволското гърло.
"Невястата" обаче заживя нов живот, след като стана част от декора на хитовия сериал "Дяволското гърло" по Нова тв. В него Владимир Карамазов, Теодора Духовникова и Васил Банов са по следите на ужасяващи убийства в Смолянска област, едно от които става точно на скалата.
Наричат "Невястата" Скалата на вярата. Защото най-популярните легенди за нея са свързани именно с вярата. Едно от преданията разказва, че турският бей видял най-личната мома на Езерово, както се споменава Смолян в османски документи от ХVІІ век. Преди сватбата тя поискала за последен път за види родното си място от високо. Изкачила скалата и се хвърлила от там.
Друга, по-ранна легенда разказва, че по време на насилственото помохамеданчване на село Райково османците нападнали жителите му, но група смели българи отвърнали на турците и ги избили. Потеря тръгнала да търси непокорните гяури. Когато турците стигнали в подножието на скалата, видели майка с бебе, което плачело. Тя отказала да издаде бунтовниците и те я посекли заедно с детето. Кръвта им обагрила скалата.
Трето предание връща лентата на времето хилядолетия назад и разказва за жертвоприношения на девици, хвърляни от скалата...

1. Скалният масив "Невястата" (Турлука) е част от уникалния естествен ландшафт, издигащ снага високо над левия бряг на река Черна. Намира се западно от Смолян.

2. 1520 метра е висок върхът. В горната си част той е скала, която представлява пресечен конус. Върхът, наричан днес Турлука, се вижда от всички краища на смолянската котловина. Скалата "Невястата" е символ на Смолян.

3. До Скалата на вярата се стига по екопътека "Невястата". Тя започва от разклона за манастира "Св. Пантелеймон" на пътя Пампорово - Смолян.

4. 950 метра е дълга екопътека "Невястата". По нея има 3 панорамни площадки, както и площадка за деца. На много места са поставени пейки за отдих. Тишината е оглушителна, гледката - ослепителна.

5. 360-градусова панорама предлага Турлука. Това е най-посещаваното място за катерене в района около Смолян. Скалният масив се издига величествено над всичко което го заобикаля.

6. 4 маршрута за скално катерене с различна степен на трудност има скален масив "Невястата". Включително желязна стълба (via feratta) и изкуствена стена за катерене. В края си тя стига до т. нар. “тролей” – опънато над пропаст стоманено въже, по което любителите на силни преживявания могат да се спуснат със специалната екипировка на алпийския клуб, който стопанисва съоръженията тук.

7. 50 метра е дължината на спускането по стоманеното въже.

8. Скалата пази през вековете останките от древно тракийско светилище. Открито е от археолога Никола Дамянов през 2008 г. Според него цялата скала е едно светилище. Навсякъде  по нея са открити култови ями с различна форма и големина, някои от които са свързани с канали.

9. В голяма яма на върха на скалата тракийските жреци са палели огромен огън, за да правят предсказания.

10. Енергийна земна линия свързва скалата "Невястата" и Перперикон. Скалният град на траките е пазел най-известното в древността светилище, чийто оракул е гадаел с огнен ритуал и е бил по-известен от Делфийския. Според легендите дори Александър Македонски е посетил оракула на Перперикон, за да научи съдбата си.

11. Никола Дамянов смята, че светилището е било действащо още от XVІ-XV век преди Христа. Но за да се потвърди тази хипотеза са нужни нови проучвания.

12. Още една скала "Невястата" има край Смолян. Тя обаче е по-малка и по-стръмна.

13. За смоленчани "Невястата" е съкровена. В града има квартал "Невястата" и улица "Невяста".

14. Скалният масив Соколица, в края на който е "Невястата" също е една от емблемите на града. В Смолян има и кв. "Соколица", и улица "Соколица" и хотел "Соколица". Той е известен от времето на соца, но в момента се руши. Миналата година рухна 11-тият му етаж.

15. Невястата наричат местните и скалния феномен край Широка Лъка по пътя за Девин, който носи туристическото име "Момата".

Носи името от връх с крепост

Името Турлука според Ив. Панайотов и К. Страшимиров произлиза от турло - стадо, скупчено на почивка в горещината. В старобългарския език обаче такава дума не съществува. В днешните български говори "турло" се среща със значение гъст прах или гъст дим във въздуха. Използва се и за гъста, рошава коса.
Това обаче едва ли е дало името на голата скала. В турския език съществува дума торлук. Тя означава жижница (трап) за горене на дървени въглища. Специалистите казват, че в района не е имало жижница, затова най-вероятно и това не е свързано с произхода на името на върха. Изследователите на историята на Смолян свързват името Турлук с думата турла. Защото така местното население нарича всички купообразни върхове, на които с имало крепости.
Точно под върха, на 1 км източно от Смолян, има местност, която се нарича Турлата. Това дава основание на учените да смятат, че старото име на върха е било именно Турлата.

Ангел посочил къде да бъде Смолян

Стара легенда разказва, че рано сутрин върху скалите на Турлука се явявал ангел. Можел  обаче да го види само чистият в сърцето човек, който върши добрини. Хора от близо и далеч се стичали да чакат ангела, но така и никой не получавал Божията поличба. Напротив хората линеели, умирали. Никой не знаел дали причината била непозната болест от околните блата, които разнасяли страшна смрад, или Божие наказание, защото били лоши.
Решил местният ерген Муньо овчаря да чака ангела и да измоли милост. Започнал всяка сутрин да стои под скалите и да гледа в небето над тях.
Минала зимата, дошъл Благовец. И тогава - о, чудо. Ангелът се извисил. Разперил ослепително белите си криле. Овчарят едва успял да види как с пръст ангелът очертал линия от езерото към река Черна. И се случило второ чудо - там, където минал ангелският пръст бликнала кристалночиста и бързоструйна река. Там се заселете, за да не мрете от болести, чул небесен глас Муньо. Разказал овчарят историята на хората, послушали те Божия глас и основали селище там, където казал Ангела - край Муньовската вода. През вековете наричали селището с много имена - Пашмакли, Ахъ челеби, Езерово...Днес то се казва Смолян.

 

 


Четете още:

🔴 26 медала за специалните ни олимпийци в Абу Даби

🔴 Какво не знаем за произхода на българите?

🔴 Осем прекрасни села в Странджа планина, които задължително трябва да посетите





Източник: Стандарт





Коментари

горе