Лекуване с кокиче



Кокичето е красиво, нежно цвете, предвестник на пролетта. Освен да ни радва с вида си, то може да ни бъде и от полза за лечение на различни заболявания.

И сега е идеалният момент да се възползваме от лечебните му свойства, а ако не ни се налага (което е по-добре), поне да се запознаем с тях.

Кокичето засилва слюнкоотделянето и потоотделянето. Успешно се прилага при парези от различен характер, също и при лечение на двигателни и сетивни нарушения, поради съдържанието на алкалоида галантамин в него. В българската народна медицина лечение с кокиче се прилага при старческо треперене, нарушение на зрението, отпадналост.

За вътрешна употреба се прави спиртен извлек: 40 кокичета, заедно с листата се нарязват ситно и се киснат 20 дни в 300 мл. силна ракия. След това се прецежда и от течността се пие по 40 капки преди ядене, 3 пъти дневно. Задължително това трябва да става под лекарски контрол, тъй като предозирането може да предизвика отравяне!

За външна употреба също се приготвя извлек.

40 кокичета с дръжките се накисват за 30 дена в силна ракия, в плътно затворен съд. Извлекът помага при плексит, като се втрива с тампон в болезнените места.

Кокичето помага и при настинка: В прозрачен стъклен съд се наливат 500 мл. ракия. Към нея се добавят цветчетата от 40 кокичета. Съдът се оставя за около 30-40 дни на тъмно, като редовно се разклаща. С получения лек се мажат гърдите на болния, след което се покриват с вестник и се облича памучна тениска или пижама. Това лечение може да се прилага и при деца.

При базедова болест се взима луковичка от кокиче. Накълцва се, смесва се с винен оцет и се маже външно.

  • Срещу настинка при деца и възрастни залейте 60 бели цветчета от кокичета със 700 милилитра чиста ракия в плътно затворен съд. Оставете ги да престоят на тъмно и хладно място в продължение на 40-45 дни, след което прецедете. С готовата тинктураразтривайте гърба и гърдите си, като след това покриете мястото със загряващ компрес и се завиете с одеяло. Когато се изпотите, сменете дрехите си със сухи. Само след първата процедура настинката би трябвало да си отиде, но при необходимост повторете метода на следващата вечер.

  • При проблеми с паметта и мозъчната активност залейте 100 кокичета (само цветчетата) с 1 литър ракия (препоръчително гроздова) и оставете да престоят 40 дни на слънчево място. Прецедете и съхранявайте течността в стъклена бутилка. Сутрин вземайте по 1 чаена лъжичка от лека, подсладен с 1 чаена лъжичка натурален мед. Курсът на лечение продължава 15 дни.

  • Срещу тремор, намалено зрение, отпадналост и язва залейте 40 наситнени кокичета (цветчетата заедно с листата) с 300 милилитра силна ракия и ги оставете да престоят в продължение на 20 дни. После прецедете и приемайте от тинктурата по 40 капки, разредени с вода, 3 пъти на ден преди ядене.

  • За лечение на плексит използвайте предната рецепта с 40 кокичета. Но вместо да приемате тинктурата вътрешно, я нанасяйте чрез памучен тампон в болезнените участъци.

 


Четете още:

🔴 7 лъжи, с които всички сме свикнали

🔴 Скритите функции на бутоните от F1 до F12, които спестяват МНОГО време

🔴 15 неща, които не знаем за скалата "Невястата"





Източник: Petel





Коментари

горе