Важно ново решение за ТЕЛК-овете! Точките вече ще се дават според...



Формулярите за помощи от държавата, които хората с увреждания ще попълват от 1 април, ще бъдат разделени на три възрастови групи. Те са от 0 до 12 години, от 12 до 18 години и над 18 години. Тези промени в проекта на методика на извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепата на хората с увреждане бяха приети по време на първото заседание на Националния съвет на хората с увреждания.

Сборът точки, които дадено лице има към отделните въпроси, ще се умножава по съответния коефициент зависимо от това към коя възрастова група принадлежи. Към всеки въпрос ще имат и уточняващи подвъпроси. Сборът от точките от коефициентите ще служи за изчисляването на броя часове лична помощ, които може да получи един инвалид.

"Считаме, че оценката ще бъде по-обективна по отношение на основното, за което тя ще бъде предназначена – определяне на личната помощ и по-конкретно на часовете асистентска подкрепа за тези хора с увреждания, които са правоимащи", заяви социалният министър Бисер Петков след заседанието. Той допълни, че спрямо закона за личната помощ за първите 2 години от прилагането му хората с увреждания над 90% и децата с над 50% с право на чужда помощ са правоимащите.

С промените се опростява и работата на социалния работник при попълването на формуляра за самооценка. Ако едно лице е заявило потребност от лична помощ, то тогава социалният работник, който е водещ за съответния случай, ще попълва само определени части, свързани с тази потребност.

Социалният министър уточни, че след 3 месеца от прилагането на методиката ще бъде направена оценка на въздействието и да бъдат извършени корекции, ако е необходимо.

По време на заседанието Съвета не подкрепил работа по проекта за прилагане на Закона за хората с увреждания, обясни неговият председател вицепремиерът Томислав Дончев. Бисер Петков обясни, че не бил постигнат консенсус какъв да е размерът на закупената продукцията от работодателите на фирми, които не могат да наемат хора с увреждания. Тяхното предложението било да е в размера на една минимална работна заплата, докато от Национално представителните организации на хората с увреждания искали да бъдат три работни заплати.

Източник: dnes.bg


Четете още:

🔴 Бомба избухна до къща в Перник

🔴 Акушерите изгубиха ума и дума, като извадиха бебето от майка му и го показаха на света

🔴 Бивш гръцки офицер убил българка в Атина





Източник: Блиц





Коментари

горе