Сключваме сделка с КАТ и плащаме по-малко



Нарушителите на пътя ще могат да сключват споразумение с КАТ при по-леки провинения и така да плащат много по-малка глоба - не повече от 80% от минимума на наказанието, съобщава "Телеграф". 

Възможността за съкратено съдебно производство по административен ред е част от мащабни изменения на Закона за административните нарушения и наказания, публикувани за обществено обсъждане.





Освен че нарушителите могат да се споразумяват, ако в 14-дневен срок от връчването на наказателното постановление платят доброволно глоба, ще се възплозват и от 20% отстъпка от стойността й. Така ако шофьор мине 50 км/ч или повече над ограничението в населено място, вместо предвидената глоба от минимум 700 лв., ще плати само 80% от минимума.

Поощрението за нарушителите се въвежда като общо правило в закона с цел да се повиши събираемостта на глобите и да се облекчат съдилищата, които сега са затлачени с дела по ЗАНН, признават вносителите. В момента подобно поощрение се прилага много добре за електронните фишове, издавани по Закона за движение по пътищата, където бонусът е 30% при плащане в 14 дневен срок от връчването на фиша. 





Аргументите на авторите са, че над 80% се е повишила събираемостта на имуществените санкции с прилагането на отстъпки за нарушителите. За първи път в закона ще се допуска възможност за сключване на споразумение с наказващия орган. То ще може да се сключва при някои условия. 

Няма да може да се постигне споразумение, ако в едногодишен срок прегрешилият е наказа за същото деяние, ако то съставлява престъпление - например шофиране с над 1,2 промила алкохол.


Четете още:

🔴 Тъжна вест! Наша футболна легенда загуби битката с рака

🔴 Предупредих всички у дома да не изхвърлят тези костилки-Безплатната и най-добра превенция срещу рак

🔴 И на Цветан Цветанов му доведоха зет-снимки





Източник: glas





Коментари

горе