Бирата – полезна и вредна. Защо?



Бирата се определя като най-старата и консумирана алкохолна напитка в света и третата най-популярна, след водата и чая. 

Бирената мая, която е сред основните компоненти на пивото, е богат източник на хранителни вещества. От друга страна, бирата съдържа и алкохол, за който е известно, че може да доведе до сериозни отрицателни ефекти върху здраве. 

Запознайте се с 4 ползи и 4 негативни въздействия от консумацията на бира...

1. Източник на витамини, минерали и флавоноиди

Бирата е богата на витамини от група В и на минерали, като магнезий, селен, калий, фосфор. Ечемикът и хмелът, използвани в производството на бира, са богати на флавоноиди, които имат мощен антиоксидантен ефект.





 

2. Срещу коронарна болест на сърцето 

Бирата е полезна срещу сърдечносъдови заболявания, поради съдържанието на витамини В6, В9 и В12. 

Изследвания показват, че честотата на коронарна болест на сърцето е по-ниска сред умерените консуматори на бира. Те са с по-нисък риск от летален изход от сърдечното заболяване, в сравнение със злоупотребяващите и въздържателите. 

Според учени съдържанието на витамин В6 в бирата помага за предотвратяване на провокираното от алкохола покачване на хомоцистеин в кръвта, рисков фактор за инфаркт и инсулт.

3. Холестерол 

Умерената консумация на бира подпомага здравето на сърдечносъдовата система и чрез повишаване на нивото на "добрия", HDL холестерол. Намалява се и риска от инфаркт с почти 30%.

4. Камъни в бъбреците 

Консумацията на бира може да понижи опасността от развитие на камъни в бъбреците при мъже на средна възраст. 





 

Според финландско изследване употребяващите пивото са с 40% по-нисък риск от проблеми с бъбреците. На какво се дължи полезното действие, все още не е установено.

Какви са негативните ефекти от редовната консумация на бира...

 

1. Бирено коремче 

Злоупотребата с бира може да насърчи абдоминално затлъстяване при мъжете и оформянето на бирено коремче. 

Смята се, че консумиращите калорични напитки са по-склонни към коремни мазнини, поради склонността си да пият по-големи количества, без да усещат ситост. 

300 мл бира съдържа около 150 калории. Светлото пиво, например, съдържа средно между 60-100 калории, затова е и по-предпочитано от жените.  

2. Киселини

Бирата съдържа мощни стимуланти на стомашната секреция и може да предизвика гастроезофагеален рефлукс и киселини в стомаха.

3. Кръвно налягане 

Всекидневната консумация на бира (приблизително 40 г алкохол) може да повиши кръвното налягане, което увеличава риска от сърдечносъдови проблеми.  

4. Цироза

Доказано е, че алкохолът причинява чернодробни заболявания, включително цироза. Според учени прекомерната консумация възпалява чернодробните клетки. 

Редовната и дългогодишна употреба на бира обаче също може да доведе до чернодробни заболявания. 


Четете още:

🔴 Сключваме сделка с КАТ и плащаме по-малко

🔴 Тъжна вест! Наша футболна легенда загуби битката с рака

🔴 Предупредих всички у дома да не изхвърлят тези костилки-Безплатната и най-добра превенция срещу рак





Източник: puls





Коментари

горе