Богородица събира 500 000 пред чудотворни икони



Богородица събира близо 500 000 вярващи пред чудотворните икони на Божията майка в големите манастири и храмовете из страната, установи проверка на „Монитор“.

Повечето от тях обаче са копия. Само в три манастира има оригинали. Те се намират в Рилската, Троянската и Бачковската обител. Храмове, в които са изложени чудодейните образи, печелят сериозни приходи от поклонението на вярващите, които по традиция си купуват и палят свещи, пазаруват си църковни сувенири и плащат на ръка на свещениците да им прочетат молитва пред изображението.

Само за три дни преди две години, когато в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ беше изложено копието на Ватопедската Богородица Всецарица черквата излезе на печалба с близо 3000 лева. Дни преди Успение Богородично, както е църковното наименование на празника Голяма Богородица, в Рилския манастир е препълнено.





Заети са и всички стаи и туристически спални

за нощувка, които се предоставят в обителта. В момента там освен вярващите за Богородичния празник са и близо 100 поклонници, които извървяха в два лъча, единият от Велико Търново, а другият от София, разстоянието до манастира в чест на деня на св. Иван Рилски, който е на 18 август. Места вече няма и в къщите за гости в близост до обителта. Десетки са и отседналите на палатки в района. Близо 3000 души са пътували до там за един ден. Всяка година по традиция в обителта се събират хора от цял свят, за да се преклонят пред Божията майка и да се помолят за здраве. Не случайно в манастира се съхранява и една от чудотворните икони, която е помогнала на много хора да се излекуват от различни болести. И през днешния ден вярващите ще могат да се докоснат до силата на „Света Богородица Осеновица“, която се съхранява в главната църква на Рилския манастир „Рождество Богородично“.





Иконата преди това е съхранявана в параклиса на Хрельовата кула. Поверието я счита за чудотворна, като е „служела“ за изцеление и срещу различни болести през средновековието. Иконата на Света Богородица е главен култов обект в Рилския манастир. Тя е изпълнена в иконографския тип „Одигитрия“.

В специални вдлъбнатини около нея са разположени мощи от 32-ма християнски светци, чиито имена са изписани върху метални пластини. В горната й част има надпис „Одигитрия“ (Пътеводителка). „Тази икона има страшна сила. Не един или двама човека е изправила от инвалидната количка. Излекувала ги е от тежки парализи. Всичко това е доказано през времето.


Четете още:

🔴 Плажове под вода, 3-метрови вълни подгониха туристи от първа линия

🔴 Мъж влачи куче с мотоциклета си в Бяла

🔴 Тъжа вест: Почина един от собствениците на ЗОРА





Източник: Монитор





Коментари

горе