Скандалите с иконите на Светлин Русев в храма на Рупите разболели Ванга





Поръчва на свои приятели да открият художника и описва с точност външността му, без дори да го познава

Той не изпълнява молбата на пророчицата да създаде картина на дърво без листа, символизираща тъмно петно от живота му






Тя към дядо Натанаил: Има кусури, ке се отстранят

Построяването на храма "Св. Петка" на Рупите е най-голямата мечта и най-голямата болка на Ванга. Тя сънува сградата още през 1941 г. и оттогава знае, че един ден т.нар. Бяла църква ще е факт.

Оказва се права и през 1992 г. започват първите копки за храма. Въпреки перипетиите около изграждането му бавно, но сигурно всяка следваща част застава на мястото си.






Остава само последният щрих - някой да изрисува иконите в църквата.

Според близка приятелка на Ванга, която преди месец реши за първи път да говори пред "168 часа" за неизвестни пророчества на ясновидката, именно скандалите около рисунките в храма разболяват феномена. Те не били такива, каквито ги описала на Светлин Русев.






"Ванга искаше в храма да се изрисуват икони, но крайният резултат я съсипа - споделя пред "168 часа" приятелката й. - Тя по нейния си начин "видя" какво е направил Светлин Русев и това буквално я разболя. Още при започването на рисунките

тя беше разбрала,

че той няма да изрисува иконите,

които тя иска. Дори си спомням, че Ванга ми каза, че той е рисувал образи на негови близки."

Жената, източник на вестника, се познава с Ванга от началото на 70-те години на миналия век. Тя има много снимки с пророчицата, познава всичките й роднини и близки, но държи да остане анонимна.






Приятелката на Ванга разказва, че въпреки първоначалното недоволство от иконите пророчицата оставя художника да завърши и последния детайл в църквата. Така изграждането на храма се превръща едновременно в най-хубавото и най-лошото нещо в живота й.

Два дни преди откриването на храма журналистът Тома Томов е запечатал спора й с покойния вече Неврокопски митрополит дядо Натанаил. Той отказва да освети храма, тъй като много неща в него го смущават, най-вече изображенията по стените.

Отговорът на Ванга е: "Има кусури, ке се отстранят, с Бога напред, хубаво е местото!".

Възрастната жена се притеснява, че много хора са поканени, направени са разходи, но митрополитът е непреклонен: "В руските, в гръцките, румънските манастири има неща, които са еднакви, защото Христос е същият, вчера, днес и вовеки." Според него моментът е много деликатен и ако "този храм стане причина да се погуби душата на леля Ванга, по-добре да го няма."

Пророчицата прекъсва разговора, моли да я отведат в стаичката й и си ляга, като казва: "Да ме оставят, сърцето...".






В крайна сметка дядо Натанаил освещава само светия престол с мощите зад олтара, но не и иконите. Оттогава църквата не разрешава там да се провеждат официални богослужения и света литургия.

От разговора се разбира, че Ванга е съгласна да се отстранят всички недостатъци, за да се превърне храмът в нормална православна църква.

На няколко пъти пророчицата вика свои приятели художници. На една от срещите присъствал Тодор Цонев с няколко свои колеги от Художествената академия.






"Молбата към всички бе да направят нови икони - спомни си пред "168 часа" съпругата на Тодор - Жана. - Цялата компания от творци й опонира. Обясниха й, че не могат да посегнат на нещо, създадено от техен колега." Тогава Ванга примирено казала, че когато тези изображения избледнеят, да се направят нови.

"Тя беше сляпа, но виждаше всичко

- категорична е жената, която е бивша медицинска сестра, а днес - пенсионерка. - Когато "видя" рисунките, се затвори сама в къщата си на Рупите и дълго време плака и страда затова, че те не са направени както трябва. На Светлин Русев обаче нищо не каза, за да не го обиди."

Именно творбите на художника са една от основните причини Бялата църква на Ванга да не се хареса и на Светия синод. Възникват ожесточени спорове заради това, че храмът не е създаден по правилата на православния канон.

Църквата официално също се противопоставя заради странните образи в храма.

До последно църковни служители се опитват да убедят Ванга да поиска промени в иконите,

за да са според изискванията на църковния канон

Тя обаче не се съгласява, защото във видение света Петка е поискала от нея да освети храма точно на 14 октомври 1994 г.






Въпреки че пророчицата спазва тази дата, по време на откриването с тъга казва: "Тази църква я гледам от 1941 година. Тази църква е моят живот, а моят живот е много тъжен и скръбен. Моят живот е тежък и тъмен. Тази църква е моята щерка, моят син и сън за моя живот. Сърцето ми плаче сега, като я гледам."

С тези думи, проричицата намеква, че не всичко е както трябва, но много малко хора знаели истинската причина за това.

Интересното тук е, че Ванга поставя още една задача на Светлин Русев, но

той не само че

не я изпълнява,

но дори и не я започва.

"Тя знаеше нещо изключително ужасно, което е направил той в младежките си години, и чрез тази картина му намекнала за това", допълва източникът ни.

На въпрос на "168 часа" защо Светлин Русев не е изпълнил заръката на Ванга, художникът приживе лаконично отговори: "Аз така и не успях да стигна до този момент и да започна да рисувам картината. Направих й друга".

Източникът ни си спомня и как точно ясновидката е избрала Светлин Русев за художник в храма.

"Мисля, че Ванга беше в София на някого на гости - разказва приближената й. - Беше казала, че

иска да й намерят "Светлинчо", който да й изрисува църквата






Бил млад художник. Тя дори не го познаваше, не знаеше кой е, но го описа с точност как изглежда. Беше получила видение, че той ще изографиса храма. Вероятно така е трябвало да се случи."

След като го избира и Светлин Русев започва да работи в църквата, Ванга разбира, че той няма да изпълни коректно нейното желание. Въпреки това Бялата църква остава в този вид и до днес, а в нея всеки ден се стичат стотици хора, за да се докоснат до святото място на пророчицата.


Четете още:

🔴 Сръчни и гъвкави: 10-те най-секси фермерки и градинарки в България

🔴 Борис Джонсън гласи 3 вида работни визи

🔴 Бомба! Никой в България не е разбрал, че това се е случило с Лили Иванова





Източник: spomen





Коментари

горе