Да подариш на рождения си ден над 2000 евро за бг пиеса на английски в Чикаго



За моя рожден ден набирам пари за пиесата, продуцирана от Културен Център Магура, „Неделя вечер“ от Захари Карабашлиев, режисирана от Златомир Молдовански“ – написа в специално отворена фейсбук група за фондонабиране моята презокеанска приятелка Ваня Божилова-Крамер на 20 ноември. С нея ни свърза Пловдивският университет преди цели 150 години, когато учехме в един курс 😉 След това животът ни се пресичаше чрез ТВ журналистиката и литературата.





Ваня живее в САЩ вече 20 години и подкрепата й за българското творчество съвсем не е отвреме-навреме. В групата за фондонабиране беше посочила, че „Неделя вечер“ е с наградата АСКЕЕР от 2009 година за „Най-добра нова българска пиеса“. Че се поставя на английски език от Rose Valley Theatre Group, която се продуцира от Културен център Магура в Чикаго.





Златомир Молдовански ми разказва в интервю за Радио Пловдив за създадената от него театрална трупа в Чикаго „Розова долина“

За по-малко от месец сумата от 2000 долара, която бе посочена като цел на фондонабирането, се постигна!





Опитвам се да намеря думи да ви благодаря. Но всички ми се виждат безцветни, високопарни и банални. Тези от вас, които ме познават на живо, знаят че трудно се спирам, когато имам цел. Когато имам мисия. Когато вярвам във нещо. Продължавам с тази кампания още няколко дни въпреки вече е събрана сума от $2,000, за които аз не смеех и да мечтая. Ето как се чувствам“ – са думите на Ваня отпреди 2 дни.





Днес тя има рожден ден. А подаръкът, който й направиха 52-ма души, са 2 386 долара по сметката за пиесата „Неделя вечер“. Премиерата й ще е на 16 януари в GREENHOUSE THEATER CENTER в Чикаго. А акцията продължава и в момента, когато пиша тази статия и финансите се увеличават.





Ваня Божилова-Крамер с актьори от пиесата

Честита да си, Ваня! Благодаря, че ми разказа още през септември за идеята на Златомир. Защото след това го поканих да я сподели за слушателите на Радио Пловдив в едно твърде интересно интервю за трупата Rose Valley (Розова долина), която създава в Чикаго, за амбицията му чрез нея да направи познати на американската публика не само съвременни български, а и източноевропейски модерни пиеси, за това как звучи Чудомир на английски и какво иска да научи американските актьори, които ще играят в пиесата на Захари Карабашлиев.





Златомир Молдовански с актьори от пиесата на Захари Карабашлиев




А нишката, с която всички в този земен свят сме свързани, отново мина през Пловдив – града, в който с Ваня завършихме Българска Филология, и в който, оказа се, и Златомир е роден.


Четете още:

🔴 Топ 10 от щуротиите на Ламбо

🔴 Кеворк Кеворкян: Сълза за Мутафова

🔴 На работа в Германия: трима измамени българи разказват





Източник: f2ftv





Коментари

горе