Загинал при защитата на София...



На 10 декември 1943 г. по време на третата атака, осъществена от съюзническата авиация над София, загива капитан Павел Лазаров Павлов. Ятото му е вдигнато по тревога, за да пресрещне американските летящи крепости „Либърейтър“, прикривани от изтребители П-38-Г „Лайтнинг“.





Противникът е с числено превъзходство в съотношение 3 към 1. Във въздушния бой капитан Павлов, увлечен в преследването, попада в кръстосан огън. Машината му е простреляна, става неуправляема и се разбива край село Одраница, Трънско.





Павел Павлов е роден на 25 декември 1911 г. в с. Тръстеник, Плевенско. През 1936 г. завършва Военното на Н.В. училище с 55-и „Тракийски випуск“. Произведен е в звание подпоручик-летец. Служи на летище Казанлък, след което постъпва в изтребителната школа в Карлово.





През 1939 г. е изпратен на специализация в Полша. В град Люблин го заварва нападението на Германия над Полша и окупацията на източните й територии от Съветския съюз. Пленен от съветските войски, той е издирван от Министерството на войната и правосъдието. Освободен е и се завръща в България. През 1943 г. е назначен за командир на 652-ро ято, въоръжено с френските самолети Девоатин-520. Посмъртно е произведен в чин майор






Четете още:

🔴 Американка с четири крака роди пет деца от две ва**ни

🔴 От какво трябва да се отърве всяка зодия през 2020

🔴 22 служителки на болница са бременни по едно и също време





Източник: pan





Коментари

горе