Извънредните мерки се удължават до 12 април, пълна карантина за всички от чужбина ВИДЕО



Шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че ще предложи на здравния министър Кирил Ананиев специалните мерки да се удължат до 12 април. С тях бяха затворени всички заведения, културни и спортни средища, университети, училища и забавачки. 

Другото предложение е да се наложи пълна карантина на всички, които влизат в България от чужбина, а не само от рисковите страни. 

През нощта има само още един заразен, с което общият брой става 243. Случаят е от София и не е контактен с предходните. В Пловдив пациентите с Covid-19 остават девет.

В "Пирогов" има четирима интубирани в тежко състояние и 7, които са в добро състояние. Единият е в много тежко състояние и е възможно да има много лош изход. Съобщих по-рано за двама болни на ръба, с дихателна недостатъчност, но се държат", обясни за най-тежките случаи Мутафчийски.





"Искаме си да няма пик на болестта, но колегите епидемолози казват, че "няма шанс". Цитирам ги дословно. Заразата се атакува, когато лишиш вируса да се предава от човек на човек. Всички, които имат контактни лица, трябва да разберат дали са здрави. Това правим и тук от 26 февруари", заяви още той. "На всеки 11 заразени сме открили двама и смятаме, че сме обхванали голяма група от заразените лица", увери генералът.

Той коментира и как върви процесът с излекуваните пациенти.

"Първите случаи от Габрово и Плевен са добре, но трябва да се изчистят. Има осем души, които са нетърпеливи да напуснат ВМА, но още не са изчистени. Поставил съм задача на лекарите да изработят предложение и стратегия, използвайки световна научна литература. Искам да посочат кога можем да преценим, че те са стабилни и можем да ги изпишем", обясни още шефът на кризисния щаб.

Той призна, че коронавирусът вече има вътрешна циркулация в България. Изследваните проби за вчерашния ден са 350, а призивът е всички болници да изпращат проби на пациенти със съмнителна симптомика, заявиха от щаба. 





Според Мутафчийски на места това не се спазва и редовно алармират здравните инспекции.  "Призоваваме да не си правят илюзии и да не изпращат проби на такива хора. Трябва да изпращат техните, на контактните лица и на медицинските лица", настоя генералът. 

Въпросът е пикът на епидемията у нас да не е с интензивността в Италия, защото тогава биха ни трябвали 5 000 респиратора, заяви Мутафчийски. И скастри репортер, че не бива да се успокояват хората, а да спазват стриктно мерките.

"Ще дойде време, в което няма да можем да си позволим да гледаме здрави хора в болниците, а пред болниците да умират, ако не се спазват мерките", предупреди той. 

 На въпрос на "Марица" защо не се направи национален дарителски фонд, Мутафчийски обясни, че тази роля играе сметката в здравното министерство.





На питането как ще се разпределят респираторите за болниците в  провинцията, които имат нужда като болницата в Хасково, например, шефът на щаба обясни, че с логистичния щаб се определят приоритетите. 

Вчера има дарител, който е дал един милион, но името му ще бъде огласено по-късно, обляви оше Мутафчийски.

В отговор на въпрос той обясни, че Италия и Германия не се намират в една и съща фаза на епидемията и заради това има такава значителна разлика в броя на починалите.  Докато на Ботуша заразата е във вихъра, във федералната република рязкото покачване на болните е от седмица.

"Теорията ви сигурно е, че и без това умират много хора в Италия. Винаги умират много хора, но когато са диагностицирани с коронавирус, тогава хроничните им заболявания са катализатора за тази смърт и затова италианците посочиха най-честите причини за смърт - сърдечно съдовите заболявания, диабет, астма", заяви в заключение шефът на Кризисния щаб. 

И пак повтори, че сегашните бързи тестове, които се предлагат, не вършат работа, а маските са нужни само на болните.

На примера, че в Румъния започват с масов скрининг и тестове от врата на врата, генералът контрира с новината, че Германия се е отказала преди 12 часа от бързите тестове.


Четете още:

🔴 Налагат санкции заради това безумие!

🔴 Ние не сме стадо, ние сме българи!

🔴 Д-р Емануил Найденов: Не се страхувайте, на този вирус му е изпята песента





Източник: Марица





Коментари

горе