Шемшево заприлича на швейцарско село – нови улици и паркове, красят го вистерии и японски вишни



Кметът, ветеран от войната в Босна, Кирил Ангелски: „Хората са на опашка за имоти тук, нямаме празни къщи”

 

НАД 2 КМ УЛИЦИ В ШЕМШЕВО ВЕЧЕ СА С ГЛАДЪК АСФАЛТ. ЗА РЕМОНТ СЕ ПОДГОТВЯТ ОЩЕ ТОЛКОВА ВТОРОСТЕПЕННИ ОТСЕЧКИ, А СЕЛОТО, КЪДЕТО СЕ НАМИРАТ И НЯКОЛКО СПОРТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ, използвани от школата на „Етър“, става първото с изцяло обновена инфраструктура. „Като швейцарско село сме, неотдавна засяхме множество японски вишни, вистерии, плачещи върби и акации. Над 450 хил. лв. са инвестициите в нови улици до момента, но имаме заделени и още средства и ремонтите продължават“, разказва кметът Кирил Ангелски.

Пенсионираният полковник управлява вече трети мандат. Местният управник има впечатляваща биография, която не крие, че доста му помага при управлението.





Той е от Петрич, но съпругата му е шемшевка. Дълги години е военен, участва в шестмесечна мисия в Босна и Херцеговина през зимата и пролетта на 2003 г. Работи известно време в чужбина – в Кипър, в Италия, след това в частна охранителна и куриерска фирма във Великобритания. Завръща се във Велико Търново и започва работа в Областна дирекция „Земеделие“, в отдела за хидромелиорации. След това се кандидатира за кмет и вече осма година облагородява селото.

САМО ДОПРЕДИ ПАНДЕМИЯТА ШЕМШЕВО ПРИЛИЧАШЕ НА ЛУНЕН ПЕЙЗАЖ. ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ УЛИЦИТЕ БЯХА ОТНЕСЕНИ ОТ ПОСЛЕДНОТО ГОЛЯМО НАВОДНЕНИЕ ОТ 21 МАЙ 2019 Г. Тогава с помощ от ръководството на община Велико Търново Шемшево кандидатства по правителствения фонд за бедствия и аварии. И докато траеше извънредното положение, в селото валяците не спираха да се движат. Вече изцяло е направена цялата главна улица с нов асфалт над 1,3 км. Прясно ремонтирани са и всички главни отсечки, а даже на междуселищния път от селото към Западната промишлена зона е поставено осветление, с каквото не могат да се похвалят на много места.





„Предстои да разширим и пътя от водостока към селото. Появиха се и доста инвеститори. Над 40 дка пустеещи земи до реката в посока Леденик вече са превърнати в лешникова градина и се обработват. До тях се подготвя строителството на нова складова база. Вече е привилегия да живееш в Шемшево и тук няма свободни къщи. Напротив, по няколко купувачи спорят за имот, ако някой реши да продава.

Освен двата обновени стадиона жителите и гостите на селото имат вече и нова придобивка, която ще помогне за здравословния им начин на живот. В част от двора на детската градина в самия център на Шемшево е направен спортен парк, който ще се разширява още. Стойността на обекта е над 27 хил. лв. 12 хил. от тях са дошли като отчисление от продажбата на бивши военни складове.





По правило 30 на сто от парите, получени по приватизация в Общината, отиват за съответното населено място. „Бяхме заделили тези средства, за да направим центъра си. Останалата част от сумата идва по разработен от нас проект по програмата „Местни инициативи“, разказва Ангелски. С инвестицията се създават велоалеи, детски площадки и фитнес на открито, с които се осъществява проектът. Неотдавна частен инвеститор поиска да изгради комплекс с училище за тенис в Шемшево, но засега намеренията му се стопират заради формални проблеми. Местният управник призна обаче, че мечтата на голяма част от населението на селото е да се газифицират домовете им. Това искат и хората от съседното село Леденик, в близост до което е газоразпределителната станция, синьото гориво обаче все още не стига до къщите им.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът


Четете още:

🔴 Наш лекар въведе иновативен метод за лечение на износени стави

🔴 Прочут руски диетолог сваля 52 кг с нов режим  

🔴 Германски лекар: ″Вирус-убиец? Живейте си живота!″





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе