8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни



Високият интелект не само може да помогне, но и да се намеси в живота с отрицателните си нюанси. Един от най-неприятните му странични ефекти е тъгата. Причините за появата на тъгата могат да бъдат различни, но лесно се комбинират в няколко общи категории. Това е направил Майкъл Ндубуаку, автор в блога Medium.com.

Интелигентните хора разбират, че има много неща, които не знаят

За съжаление, тези, които най-малко познават някаква материя, са най-уверени в своите знания. И това не е цитат от социалните мрежи, а суровата истина за ефекта на Дънинг-Крюгер. Колкото по-квалифицирани и високо професионални станем във всяка област, толкова повече осъзнаваме колко сме несъвършени и колко още трябва да израстваме. Понякога това вдъхновява, а понякога е потискащо.

Интелигентните хора са по-склонни да страдат от тревожност





Друг тъжен факт: колкото по-висок е коефициентът ви на интелигентност, толкова по-голям е шансът, че ще ви бъде по-трудно да се справите със стреса. Това се потвърждава от научните изследвания. В допълнение, умните хора често се съсредоточават върху „сериозните“ цели и изпускат от поглед социализацията, а без приятели, ние сме изложени на повишен риск от депресия.

От интелигентните хора се очаква повече

Трудно е да живеете с постоянно усещане, че можете да се справите по-добре - в един момент рискувате това да прерасне в перфекционизъм. Постоянната надпревара за недостижим идеал ни лишава от способността да се наслаждаваме на живота. А липсата на положителни емоции и излагането на постоянен натиск може да ни отведе в болницата.

Интелигентните хора се отегчават бързо





В момента, в който проект, връзка или човек престане да стимулира мозъчната ви дейност, те стават скучни за вас. За съжаление, поради този подход мнозина са недоволни от взаимоотношенията, не завършват нещата или започват да отлагат и да се разкъсват между няколко проекта - просто за да участват в нещо, което предизвиква интерес и кара мозъка да работи.

Интелигентните хора се страхуват да започнат нов бизнес, за да не изглеждат глупави

Ако постоянно се смятате за много умни, в един момент започвате да се страхувате да не загубите това „звание“, дори в собствените си очи. Затова мнозина започват да избягват обучение, където трябва да научат нещо от нулата. Това води до положението умни хора да страдат от нелюбима работа дълги години.

Интелигентните хора са склонни към мнителност и самовнушения





Често умните хора са склонни да търсят дълбоки значения дори при незначителни събития, което отново води до безпокойство. Вие сте убедени, че шефът ви мрази, че е крайно недоволен от резултатите и затова не отговаря на вашето писмо. Но всъщност - той просто може би е забравил да го направи. За щастие, това е недостатък, който лесно може да бъде преодолян.

Интелигентните хора често остават неразбрани

Всеки иска да бъде разбран и приет, но понякога хората просто не могат да осъзнаят сложността на вашите проблеми. Разбира се, някои от тях умните хора си ги създават сами, но от това не става по-лесно.





Интелигентните хора са твърде рационални

Прекомерната рационалност понякога ви пречи да работите върху чувствата си и да обръщате внимание на чувствата на другите. Това води до факта, че разсъдливостта често се комбинира с невъзможността да изразим любов към онези, които са ни скъпи. За съжаление, високата интелигентност не е гаранция, че човек ще може да признае: аз трябва да работя върху своите социални умения.


Четете още:

🔴 "Понякога по-много се обичахме", Христо Фотев

🔴 "Педя Човек" - българска народна приказка

🔴 Доц.Мангъров: Ограниченията няма да спрат вируса, повечето ще го изкарат с тези симптоми:





Източник: spisanie8





Коментари

горе