Д-р Радина Андонова, д.м.: През лятото не се хранете в улични заведения



Лятото е в разгара си, но топлото време крие и опасности. Особено често за помощ към лекаря през горещите месеци се обръщат хора, отровени от развалена храна. Какви заболявания, причинени от приеманата храна, ни дебнат през лятото, кои са най-неприятните невидими “гости” в чинията и какви правила трябва да спазваме, за да прекараме спокойно отпуската си, на тези въпроси отговаря д-р Радина Андонова, асистент в Катедра “Инфекциозни болести” във ВМА-София





Лейт. д-р Радина Андонова, д.м., е завършила медицина през 2011 г. в МУ-София. Има придобита медицинска специалност по “Инфекциозни болести”. През 2018 г. защитава дисертационен труд за придобиване на ОНС “Доктор” на тема “Сравнителен анализ на диариен синдром при  пациенти с инфекциозни и  малигнени  заболявания”. От 2012 г. работи във Военномедицинска академия, от 2018 г. е лекар, заемащ офицерска длъжност в Първа клиника по инфекциозни болести към Катедра ,,Инфекциозни болести”.

Преминава специализация по “Инфекциозни болести” в “Lausanne University Hospital”, Switzerland, както и следдипломно обучение по различни теми от инфектологията в Испания, Нидерландия, Ирландия, Дания и Словакия. Автор и съавтор на над 20 реални пълнотекстови научни публикации и на повече от 30 научни съобщения.

- Д-р Андонова, в разгара на летния сезон се увеличава броят на хората с хранителни натравяния. Кои храни са основните причинители на хранителни отравяния и за какви случаи най-често ви търсят за помощ? 

- Летните месеци като правило се срещаме по-често с инфекции на стомашно-чревния тракт, както и, разбира се, с тези, предавани от членестоноги. Когато говорим за стомашно-чревни инфекции, е важно да се определят две основни понятия - хранителнa токсикоинфекция, при която пациентът поглъща бактерии, понякога заедно с токсина, и хранителна интоксикация, при която се поглъща единствено отделеният токсин.

Обикновено интоксикациите протичат по-леко, за ден-два, предимно с повръщане и не толкова изразен токсикоинфекциозен синдром. Най-честа такава наблюдаваме при стафилококите. Токсикоинфекциите могат да протичат тежко, поради което някои групи пациенти подлежат на наблюдение. 





През летните месеци  можем да консумираме всичко, но с повишено внимание, тъй като високите температури предразполагат към разваляне на някои хранителни продукти, а именно - месо, яйца, някои млечни продукти, риба и морски дарове, кремове, пасти, сандвичи, храни, съхранявани дълго време в хладилници, както и такива без и със недостатъчна термична обработка.

И, разбира се, трябва да внимаваме за местата, от които купуваме тези продукти. Добре е уличните заведения да бъдат избягвани, а местата, където се храним, да са добре проверени. Най-добре е храната да бъде приготвена домашно, но това в днешния забързан свят се случва все по-трудно.

- Кои са най-неприятните невидими “гости” в чинията? 

- Салмонелозите са от най-честите инфекции лятно време. Там влизат голям набор бактерии, не само S. enteritidis. Най-често се наблюдават при консумация на недобре сварени яйца, на храни, с използвани яйчни компоненти - кремове, торти, пасти, сладоледи. Може да се наблюдава и при консумация на някои месни продукти, млечни и др.





В зависимост от инфектиращата доза, от особеностите на гастро-интестиналния тракт на пациента, заболяването може да има инкубационен период от 2 до 5-7 дни. При тях имаме понякога изразен токсиинфекциозен синдром, повръщане, гадене, диарийни изхождания.

Към салмонелозитите се отнася и друго заболяване - коремен тиф, което за щастие, вече не наблюдаваме в България, но хората, пътуващи в екзотични региони, трябва да имат предвид това заболяване и да се съобразяват с хигиенните норми - консумация само на бутилирана вода, по възможност газирана, добре проверени хранителни продукти. 

Други инфекции са чревните ешерихози, които включват няколко типа Е. coli. Повечето от тях преминават сравнително леко при възрастни пациенти, но могат да протичат изключително тежко, особено при деца - с изразена дехидратация и дори летален изход. Има някои типове - ентерохеморагични и ентероинвазивни коли бактерии, някои от които довеждат до тежък хеморагичен колит, с кървава диария и с възможни сериозни последици. 

Д-р Радина Андонова

За първи път ентерохеморагична E. coli е описана през 1982 г. в Щатите, след консумация на бургери с не добре обработено телешко месо. Обикновено се наблюдават най-често след консумация на не добре обработено червено месо и месни продукти.

Кампилобактериозата също има различно протичане - от по-леки форми, до тежки, с развитие на колитен синдром. Най-често се наблюдава след консумация на пилешко месо - не добре сварено или недоизпечено. Има редици други бактерии, които водят до диария след консумация на някои храни - S. aureus, C. perfringers, Y. enterocolitica, някои вибриони, шигелозите, някои от тях свързани с познатата ни дизентерия и т.н.

Има някои по-специфични заболявания, като листериозата, която се наблюдава след консумация на пресни сирена, на колбаси, не добре обработено термично месо. 





Заболяването обикновено протича леко при възрастни пациенти, но при бременни и имунокомпрометирани пациенти може да има фатални последици. Редица вирусни заболявания също могат да доведат до диариен синдром - ротавируси, които наблюдаваме целогодишно, понякога норовируси, които се наблюдават предимно зимните месеци, но не е изключено и през летните, коронавируси, ентеровируси.

Хепатит А вирусът също може да започне с подобни прояви, хепатит Е се наблюдава често след консумация на необработено свинско месо, ботулизмът - едно от сериозните заболявания на гастро-интестиналния тракт, както и редица други. 

- Как да действаме в такива случаи и кога е наложително да потърсим лекарска помощ? 

- При поява на първите симптоми - температура, болки в корема, гадене, повръщане, диарийни изхождания (може да липсват някои от симптомите) първоначално може да си позволим да останем вкъщи и да се лекуваме амбулаторно, като е  добре да се консултираме по телефона с личен лекар. Ако повръщането продължава повече от 24 часа или ако броят на диарийните изхождания е голям и не намалява, въпреки взетите мерки, е редно да се посети специалист, тъй като рискът от обезводняване става голям. 

Това е особено важно при малки деца, които се обезводняват изключително лесно и тежко. В тези случаи се изисква хоспитализация с провеждане на венозна рехидратация, симптоматична терапия и по преценка - антибиотична такава. Когато сме вкъщи, трябва да поемаме повече вода, да започнем строга диета, включваща сухари, сварен ориз, солети, банани.

Изключват се всякакви други храни, не се пият плодови сокове, защото дразнят лигавицата. Може да се приемат рехидратиращи разтвори на СЗО, симптоматични средства, облекчаващи коремната болка, някои препарати, които блокират секреторната диария, но не се препоръчват блокиращите моториката на червата лекарствени средства, тъй като могат да доведат до сериозни усложнения. 

Антибиотичната терапия е препоръчителна само в някои от случаите на чревна инфекция и трябва да бъде единствено след консултация със специалист.





- За кои храни в магазина трябва да сме с повишено внимание, особено за срок на годност и производство? 

- За всички храни трябва да сме наблюдателни. Повишено внимание изискват обаче млечните, месните храни, колбасите, яйцата и яйчните продукти. Зеленчуците и плодовете трябва да бъдат измивани щателно преди консумация, а най-добре всяка храна да бъде обработена подобаващо и без компромиси.

- Водата може ли да стане причина за хранително отравяне? 

- Възможно е. Някои инфекции - хепатит А, някои чревни ешерихози, могат да се разпространяват по този начин. И коремният тиф, разбира се, но при нас за радост не се наблюдава.

- Какво не трябва да забравяме, д-р Андонова, за да не допуснем хранително отравяне?

- Както вече казах, важно е плодовете и зеленчуците да се измиват щателно преди консумация, хранителните продукти винаги да са в срок на годност, да се съхраняват правилно и да се обработват достатъчно добре термично, когато е възможно. Най-добре е храната да бъде домашно приготвена. При липса на такава възможност заведенията, в които се храним, да бъдат добре проверени предварително. И последно и най-важно - винаги да мием щателно ръцете си при приготвянето на храната и преди всяко хранене.

Румяна Стефанова


Четете още:

🔴 31 юли: Стефан Караджа

🔴 Румен Радев готов със служебен кабинет (ВИДЕО)

🔴 Най-простичката профилактика срещу коронавируса от китайски професор: "Направете това, за да не стигнете до болница"





Източник: zdrave





Коментари

горе