Блокирана ли е Десислава Радева в САЩ заради кopoнавируса?



Синът й в интервю зад океана: Това, че Радев е президент, не ме определя като личност

Страхил харесвал Америка, защото можел да избяга от общественото внимание у нас

Страхил Свиленски, синът на президентшата, се дипломира като бакалавър в университета "Маунт Мърси" в град Сидър Рапидс, щата Айова в САЩ.

Тържествената церемония се е състояла на 29 юли, а по информация на "168 часа" Десислава Радева е заминала зад океана. Така е могла да види на живо завършването на 24-годишния младеж.





"168 часа" попита г-жа Радева дали е присъствала на тържеството и дали е имала проблеми с придвижването към България заради ограниченията, породени от коронавируса. До редакционното приключване на броя тя не отговори. Георги Свиленски, депутат от БСП и баща на младежа, отказа да коментира каквото и да било по темата.

Не е ясно дали и как президентшата е успяла да се върне в България, тъй като

полетите между Америка и Европа

са силно затруднени





заради различните мерки на страните за коронавируса.

Източници на "168 часа", които са неофициални, твърдят, че президентшата е блокирана в Съединените щати заради епидемията.

Много курсове не се изпълняват, а други са драстично забавени. Наши сънародници разказват, че авиокомпаниите са сменяли дните и часовете на полетите по няколко пъти, при това ги измествали с по 20 дни.

“Лично аз три пъти подготвях багажа

си и в последния момент





ми съобщаваха, че ще летя не на тази, а на друга дата. Накрая кацнах 3 седмици по-късно от планираното. А полетът на мъжа ми, който пътува отделно от мен към София, беше променен 5 пъти", разказа българка, живееща в САЩ, която се е върнала за ваканция у нас.

За последно Десислава Радева се появи в компанията на мъжа си

на 7 юли, когато двамата се разходиха по пешеходната зона на столичния бул. "Витоша" и се спираха да говорят с минувачите. Два дни по-късно ген. Радев излезе от президентството, за да приветства протестиращите и да призове с вдигнат юмрук "Мутри, вън!", но до него бе не съпругата му, а вицепрезидентът Илияна Йотова.





В следващите си прояви пред скандиращите "оставка" на бул. "Дондуков" той отново не бе придружаван от Десислава Радева, която обикновено винаги е до него.

Тя е заминала да види как синът й ще получи дипломата си, след като той завърши успешно университета, разкриха запознати.

Висшето учебно заведение, от което се дипломира синът й,

е под номер 40

в регионалните университети

на централно-западната част на страната. Води се над средното ниво и е известно като католически ВУЗ. Таксите през последната година са били от порядъка на $33 930, като към тях се добавят 9915 долара за квартира и храна. Администрацията се хвали, че завършващите студенти започвали работа с начална заплата от 3566 долара месечно.





На сайта на университета са обявени имената на всички студенти, които са получили дипломите си на 29 юли тази година.

Сред тях е и това на Страхил Свиленски.

В кампуса той е добре познат

като част от

волейболния отбор

и защото в колежанския вестник "Маунт Мърси таймс" са пишали за него.

В броя си от 9 май 2019 г. изданието публикува статия за Страхил Свиленски под заглавие

“Студент волейболист 3-ти курс се справя

с фамилната известност”.

Авторът се интересува от мнението на сина на Десислава Радева за държавния глава и от живота му под прожекторите в България.





Материалът започва с това, че колежанинът е пристигнал в САЩ през 2016 г., като дотогава местожителството му е било само в София. От статията става ясно, че

Страхил е живял три години с президента Румен Радев,

преди да замине. Той каца зад океана точно когато БСП номинира пастрока му за кандидат и още никой не подозира, че ще спечели изборите. Признава, че двамата били доста близки и се разбирали чудесно.

"Поддържаме приятелски отношения. Обичаме да се разхождаме заедно и той винаги е до мен - казва Свиленски пред студентския вестник. - Даже в някои отношения е нещо повече от обикновен приятел, защото с него винаги е лесно да се говори и мога да му поискам съвет."





В САЩ младежът се опитвал да пази в тайна политическото положение на пастрока си.

Това не е трудно в огромна и отдалечена от България страна като Щатите. Там без проблем можеш да си анонимен.

Страхил признава, че една от причините да харесва САЩ е, че може да избяга от общественото внимание, от което иначе трудно може да се отърве у нас.

"Фактът, че вторият ми баща е президент, не ме определя като личност. Предпочитам да ме възприемат според постиженията и/или провалите ми.

Нямам никаква заслуга за това, което е направил той", казва още Страхил Свиленски, чийто собствен баща е депутат от БСП и е

част от тясното обкръжение на Корнелия Нинова

Георги Свиленски е заместник-председател на парламентарната група на социалистите, а в партията също заема висока позиция. Там е член на тясното ръководство - Изпълнителното бюро. Беше и шеф на предизборния щаб, но миналата година подаде оставка.

Синът му не говори за него в интервюто си за колежанския вестник. Освен за президента Страхил Свиленски разказва и за любимото си занимание. Става ясно, че е печелил стипендии, за да играе волейбол. В първата година отборът му победил два пъти. Но втората година "мустангите" имали още по-голям успех.





"Бяхме много успешни. Очаквахме да се представим добре, но даже надминахме очакванията си. Нямам търпение да видя какво ще направи отборът догодина, след като всички се върнат. Като екип сме много близки и се стиковаме много добре", казва Страхил Свиленски.

Започнал да играе волейбол

в осми клас

В София е бил част от екипа на "Левски".

Пред колежанския вестник той споделя и мечтите в живота си.

"Искам да се дипломирам успешно тук и да играя поне още една-две години някъде в Европа - разказва плановете за бъдещето си той. -

Смятам да завърша магистратура на Стария континент

и да започна професионалната си кариера."





Но животът не е само работа.

Синът на президентшата обича да разпуска, като гледа спортни програми по популярния в САЩ канал ESPN. Обичал да си пуска видеоигри, както и да излиза със съотборниците си и други приятели.

Страхил Свиленски се радвал, че е попаднал в САЩ като студент и особено в Сидър Рапидс, Айова, който се намира

на 400 км

от Чикаго.

Бил сигурен, че приятелствата, които е завързал там, ще траят цял живот.

От интервюто му става ясно, че младежът иска да бъде обикновен човек и приятелите му помогнали да се чувства прекрасно.

"В мен няма нищо специално. Аз съм и се опитвам да бъда съвсем обикновен чуждестранен студент."


Четете още:

🔴 Майка, минала през ужаса СОVID-19: Нямаше кой да преслуша гърдите на бебето ми

🔴 Домати от по 1,2 кг отглежда в Еленско начинаещ земеделец

🔴 Немската ZDF в новините за деца разказва на германчетата: България е най-бедната страна заради корупцията. Хората бягат от там





Източник: 168chasa





Коментари

горе