"Ботев" и "Арис" ще играят мач в Солун в памет на Тоско, убит от ултраси



Не допуснали родителите на младежа в гръцкия съд на заседанието за шофьорката, която го прегази

У нас се води паралелно разследване с прокурор от Хага

Мечтата на 28-годишния пловдивчанин била да види готов стадиона на “канарчетата”

Приятелски мач подготвят побратимените футболни отбори “Ботев”(Пд) и гръцкият “Арис” в памет на 28-годишния пловдивчанин Тоско Бозаджийски. Той издъхна на 5 януари т.г. в Солун, след като заедно с още 20-ина наши запалянковци бе нападнат от ултраси на ПАОК, бит с метални пръти и бухалки и прегазен от кола.





“Поканата за срещата в Солун дойде преди няколко месеца от “Арис”. Заради пандемията обаче все още не е насрочена дата”, каза бащата на Тоско Георги Бозаджийски. Той е трогнат от вниманието, което феновете на “Ботев” оказват на семейството му след тежката загуба. Непрекъснато им звънели да ги питат дали имат нужда от нещо и споделяли новости около разследването. Единственото желание на фамилията е виновниците за смъртта на сина им да бъдат наказани.

Веднага след инцидента били задържани двама привърженици на ПАОК. Тогава гръцките медии писаха, че

единият от

нападателите е

син на висш

полицай,

и то от отдела за борба срещу спортното хулиганство. Впоследствие мярката за неотклонение на биячите б е променена в домашен арест.





Срещу шофьорката, блъснала Тоско, първоначално е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост и напускане на местопроизшествието. Освободена е с парична гаранция. В края на юни семейство Бозаджийски научава, че са идентифицирани още 5-има побойници. Те са на възраст от 24 до 48 г., а не фанатизирани тийнейджъри. Привлечени са към наказателна отговорност за 7 престъпления, включително незаконно притежание на оръжие. Имената им не се оповестяват, за да не се стигне до саморазправа между тях и привърженици на “Арис”.

Шофьорката на лекия автомобил пък е задържана. Според събраните доказателства тя е

давала

напътствия на

ултрасите от

ПАОК къде се

намират

българите





Нейното обвинение е преквалифицирано в умишлено убийство.

“Бяхме в Съдебната палата в Солун със съпругата ми, където се гледа мярката ѝ за неотклонение. За да я вкарат в ареста, предполагам, че имат неоспорими доказателства. Не успяхме да я видим добре, тъй като бяхме на голямо разстояние. Беше млада, дребничка”, разказа Георги Бозаджийски.

Заради засекретяване на заседанието родителите на Тоско не са допуснати до залата. Присъствали са единствено прокурор, съдия, обвиняемата и защитникът ѝ.

В южната ни съседка случаят продължава да се коментира със съчувствие към нелепо загиналия българин. Гърците са шокирани от проявата на агресия от страна на родните си фенове, настояват да има строги мерки срещу футболния фанатизъм и за строги наказания на биячите. А община Солун обяви, че

ще издигне

паметник на

Тоско, за да

напомня до

какво води

футболното

хулиганство

У нас се води паралелно разследване на инцидента под надзора на Върховната прокуратура.

“Назначен е прокурор от Хага, който е българин.





Адвокатът ни е наша сънародничка - работи в гръцка кантора”, обяснява бащата на Тоско. По думите му нашите следователи все още нямали разрешение от гръцките власти да отидат на място в Солун и да проведат разпити на замесените в нападението над фена на “Ботев”.

Бозаджийски твърдят, че българската държава е направила досега всичко необходимо. Дни след смъртта на сина им родителите били приети от премиера Бойко Борисов и разговаряли с него и главния прокурор Иван Гешев. Те им обещали пълно съдействие.

“Спортът носи радост на хората, случаите на хулиганство и насилие са недопустими. Възложих на министъра на правосъдието Данаил Кирилов да задейства всички механизми във връзка с двустранното правно сътрудничество, както и да изиска цялата информация по разследването и установяване ефективността му в Гърция”, написа Борисов във фейсбук профила си след срещата със семейството.

“Не можем да върнем сина си, но няма да се откажем да настояваме за бърз и справедлив процес”, казват родителите на Тоско.





След загубата му животът им се е преобърнал. Не минава ден, без да го споменат. Бащата, който е бил много близък със сина си, скърби безутешно. Приживе се чували по няколко пъти на ден по телефона, тъй като младежът живеел с приятелката си.

“И на фаталния 5 януари му се обадих, за да го попитам как е. Отговори ми, че се прибират, но така и не се завърна”, разказва Георги Бозаджийски.

Младежът станал един от най-активните фенове на “Ботев” покрай баща си. Организирал почти всички прояви. Бил сред инициаторите на кампанията за довършването на стадион “Христо Ботев”. Приятелите му твърдят, че мечтаел да го види готов и да присъства на мачове там.

На 4 януари Тоско и още двайсетина фенове от Пловдив били в Солун за дербито на побратимения “Арис” с ПАОК. Решили да останат и на следващия ден за баскетболния двубой между едноименните отбори. Докато чакали началото му, седнали на крайбрежно кафене. Носели отличителни атрибути на “Арис”. Вероятно по тази причина привлекли вниманието на ултрасите от ПАОК, които

ги нападнали с

метални пръти,

бухалки и ножове

Започнало истинско меле. Тоско получил няколко силни удара и хукнал да бяга. Тогава бил прегазен от шофьорката, която избягала от местопроизшествието. Предала се на полицията на следващия ден.

Родителите на Тоско изпаднали в шок, след като им съобщили за смъртта му. От “Арис” организирали докарването на тялото му в Пловдив. На опелото на загиналия младеж присъстваха стотици привърженици на “Ботев”, кметът Здравко Димитров и Пловдивският митрополит Николай.





Над 200 привърженици на “канарчетата” протестираха на 9 януари т.г. пред сградата на бившето гръцко консулство в Пловдив. Там те изразиха недоволството си от мудното разследване, а след това блокираха за кратко едно от възловите кръстовища на града. “Справедливост за Тоско” се нарича групата им във фейсбук.

“Замлъкнем ли,

нещата може

да се потулят

и заметат”, категоричен е фенът на “Ботев” Божидар Божилов, един от най-близките приятели на Тоско.

“Беше душата на “жълто-черните”. Целият му съзнателен живот бе отдаден на “Ботев”. Той се занимаваше с всичко - от хореография до кампании за завършване на стадиона”, посочва Михаил Манолов от фенклуба.

След инцидента отборът излезе с остра позиция и изпрати официални писма до посолството на Гърция у нас и до прокурора на южната ни съседка. “Абсолютно недопустимо е в държава от ЕС млад българин да бъде убит по най-безскрупулния и отвратителен начин. Футболен клуб “Ботев” ще следи изкъсо съдебния процес в Гърция”, се посочва в посланието.

Шест месеца след смъртта на Тоско феновете отново се събраха пред стадиона, за да почетат паметта му. “Няма да забравим, няма да простим”, гласеше един от плакатите, които носеха.

За 5 септември е насрочен турнир в памет на Тоско, на който ще играят 32 отбора на фенове.


Четете още:

🔴 Блокирана ли е Десислава Радева в САЩ заради кopoнавируса?

🔴 Майка, минала през ужаса СОVID-19: Нямаше кой да преслуша гърдите на бебето ми

🔴 Домати от по 1,2 кг отглежда в Еленско начинаещ земеделец





Източник: 24 часа





Коментари

горе