Огняновските минерални бани - лечебна вода и красива природа



Огняновските минерални извори се намират на границата между западнородопския дял Дъбраш и Гоцеделчевската котловина - там, където река Канина напуска планината, отправя се през полето, за да се влее в река Места. Огняново е на 12 км от град Гоце Делчев, на 40 км от Банско и на 200 км от София. На територията на община Гърмен е, където благоприятният климат позволява целогодишен балнеотуризъм.

Изворите са съсредоточени на две места, отстоящи на около километър едно от друго. Първата група - Горни (Градски) бани, е разположена по долината на буйната и пенлива Канина. А втората - Селските бани, е на километър североизточно от село Огняново. Легендата разказва, че изворът е открит в древността от красива девойка. По-късно жителите на близкия римски град Никополис ад Нестум го каптират и построяват баня. След идването на османлиите тя вече не можела да задоволява нуждите на населението. Затова построили и турска баня, съществуваща и сега.





Минералната вода тук е бистра, без миризма и приятна за пиене. Температурата е между 39 и 43 градуса. В региона има общо 24 хидротермални извора с общ дебит 102 л/сек.

Добре известни са лековитите им качества. Местните хора се хвалят, че още от римско време с нея тук са церили повече от 100 болести - хронични, бъбречни и гинекологични заболявания, проблеми на опорно-двигателния апарат, възпаления на периферната нервна система. Водата успокоява болките при ревматизъм и невралгия, помага при камъни в жлъчния мехур и бъбреците.

Условията за отдих и лечение на Огняновските минерални бани са много добри.





Курортът разполага с модерни хотели, открити и закрити плувни басейни, предлага съвременни здравни процедури, включително СПА и специални масажи с билки и мед. И всичко това в съчетание с прекрасна природа, чист въздух и благоприятен преходносредиземноморски климат.

Освен с личен превоз можете да посетите Огняновските минерални извори и

с автобус от Гоце Делчев - почти на всеки 2 часа през деня. Слизате на спирката в началото на селото, точно след моста на Канина. Вместо към Огняново обаче тръгвате вдясно по асфалтовия път срещу течението на реката. Отдясно ви впечатлява обширна водна площ - това е гребната база за туристи. Вляво пък са няколко нови модерни хотелчета, тоест можете да избирате. След 5-6 минути сте пред комплекса “Петрелийски”, разположен на двата бряга на реката. Погледнати отстрани, сградите сякаш са залепени за стръмните скалисти родопски склонове, обрасли с дървета и храсти и снишаващи се към близката котловина. Два открити и един закрит басейн с минерална вода, масажи с шоколад и мед, ароматерапия и чудесен изглед към Канина.





Наблизо е вила “Рай”, там минералната вода също дарява здраве. Продължавате по асфалтовия път и след 5-6 минути сте в най-представителния хотелски комплекс в района - “Терма вита - профилакториум Огняново”. Някои заслужено го наричат “перлата на Огняновските минерални извори” - тук басейните са пет (единият е с олимпийски размери) и работят целогодишно.

В съседство с комплекса се намира “Мирото”, където горещата минерална вода се събира в малък басейн на открито, предпочитан от по-възрастните посетители. След него, на левия бряг на реката, пък е големият открит плувен басейн с олимпийски размери, привличащ повече младите хора. Той е част от комплекса “Минерални извори”.

Минавате по висящ мост над реката и се прехвърляте на десния бряг. Само след 3-4 минути сте на автобусната спирка. Точно тук в далечното минало е поставено началото на балнеолечението в Огняновските минерални извори. На това място е и т.нар. общинска баня, а в непосредствена близост до нея са хотелите “Елис” и “Бохема”. Сравнително нов и твърде модерен е комплексът “Делта”, където освен всички останали процедури можете да пробвате и хидромасажна вана с листа от рози и етерични масла.





Посетителите на Огняновските минерални извори имат възможност да посетят за един ден недалечните оттук архитектурно-исторически резервати - селата Лещен и Ковачевица. Съвсем наблизо пък са останките от римския град Никополис ад Нестум край село Гърмен - през топлите месеци дотам се движи и туристическо влакче. Добър вариант за отдих е и еднодневна екскурзия до забележителностите на Северна Гърция и плажовете на Бяло море в района на град Кавала. Но дори и да не прекрачите границата, Огняновските минерални извори ще ви заредят с нова енергия и спомени от примамливата природа на най-западната част на Родопите.


Четете още:

🔴 Мария Нейкова си отива огорчена, пишат, че е продала песента към филма "Козият рог"

🔴 Молитва, която може да промени живота - След като прочетете, ще почувствате истински чудеса

🔴 Борисов сподели снимка с внуците си и написа: Време е за моите решения





Източник: Труд





Коментари

горе