Пловдивско село с 61 жители има 7 милионери! И две мечки СНИМКИ



Няма лошо, че ни наричат и Милионерово, едни от най-богатите хора в Пловдив и в Асеновград са оттук, казва новият кметски наместник  Райчо Тютюнджиев

От два месеца селото на милионерите Мостово има нов кметски наместник. Бившият капитан от полицията Райчо Тютюнджиев е амбициозен и се е заел сериозно с реализирането на два големи проекта. Единият брадясва от 40 години и е за пътя между селото и близката Кръстова гора. Другият е слагането на нови метални стъпала към легендарния Караджов камък, за да не се претрепят туристите. 

Никой в Мостово не роптае, като чуе, че другото име, с което е известно селото му, е Милионерово. „Та какво лошо има! Най-богатите хора в Пловдив и Асеновград са от Мостово. Имаме 6-7 милионери, имаме си и две мечки! Закъде село без мечки и милионери”, чуди се наместникът Райчо Тютюнджиев.





Фамилната къща на Александър и Иван Асенови от фирма "Хъс" ООД

Статистиката показва, че оттук наистина са се пръкнали 7 много богати граждани, макар че постоянните жители в селото са 61 души, и то барабар с махалите Врата, Сини връх, Ряката, Чотрово и Курджиева махала.

По пладне настоящите жители на селото - бивши шофьори в града или гледачи на тютюн, се събират на барбекю в градинката на мегдана. Вадят бира и пещерска мастика. Оформя се нещо като спонтанно Велико народно събрание. И докато дъвчат кебапчета и сланина „арангле”, нищят и новините в селото.





„Най-големите бизнесмени в България са от Мостово! Първо това е фирма „Хъс” с двамата братя Александър и Иван Асенови”, разказва 77-годишният Запрян Желев. Старецът е истински родопчанин и допреди няколко години си е вадил хляба с гледане на тютюн. „Вече умалях и не гледам”, казва той.

Къщата на управителя на ”Пълмед· д-р Димитър Димитров гледа към Белинташ

Снимки от Атанас Кънев





Пловдивската фирма за търговия с метали „Хъс” ООД е с годишен оборот от около 350 милиона лева. В единия край на селото е родовата къща на двамата братя. В нея допреди няколко години са живеели родителите им. „В къщата няма нищо луксозно и тя по нищо не се отличава от съседските. Наскоро за няколко дни се върна майката на братята и поздрави всички, които още са в Мостово”, разказва кметският наместник.

Всяка година в началото на есента собствениците на „Хъс” ООД раздават на всеки постоянно живеещ по един чувал брашно, олио, захар и какви ли не продукти.

Другите богати хора от Мостова са Александър Чотров от Чотровата махала, Асен Кикьов от „Транс Кикьов” ООД, собственикът на „Симид” Димитър Караджов и асеновградските братя  Христо и Райчо от гиганта за станимашки закуски „Боби Рач”.

„Всичките ни богати хора са много скромни и никога не парадират с парите си”, подчертава 67-годишният бивш шофьор Иван. Асен Кикьов доби известност със скандалите около строежа на обекта „Къща за гости” в охраняемата зона на Белинташ. Той и съседът му Димитър Суров се съдиха с години, а РДНСК-Пловдив констатира през май 2013-а, че строежът е незаконен. Мостовци разказват, че Кикьов е продал комплекса „Къща за гости”.





В началото на живописното село на втория завой е вилата на управителя на болница „Пълмед” д-р Димитър Димитров. Това е къщата за гости „Кръстова гора”. Възстановеният каменен родопски дом гледа точно към неповторимите скали на Белинташ.

„Навремето във всяка къща имаше по 4-5 деца. Бяхме 100 къщи, а цялото село ​- към 800 души. Тук идваха на училище и живееха в общежитие 300 деца от махалите наоколо. За тях имаше въжен мост през реката - кипеше живот”, спомня си Иван. Сега жителите се броят на пръсти, но пък селото избухва в почивните дни, когато тук дойдат стотиците виладжии. „Последния уикенд имахме празник и само на бившето игрище паркираха над 100 коли и джипове. Пълно бе с народ”, пресмята кметският наместник Тютюнджиев.


Четете още:

🔴 Жена с болно сърце роди здраво момиченце в МБАЛ "Света Анна – Варна"

🔴 Приятелка издала българката, убила майка си в Испания

🔴 10-те любими лафа на всяка зодия





Източник: Марица





Коментари

горе