Ето я най-голямата българска тиква / СНИМКИ



Семките за 300-килограмовия уникат от сорта "Атлантически гигант" са внесени от Белгия 

300-килограмова тиква уникат бе представена в Севлиево! Гигантският плод е отгледан от Делян Тошев, който полага няколкомесечни грижи за тиквата, която достига невиждани за нашите ширини размери!
Тиквата е от вида "Атлантически гигант" и често достига такива големи размери, като рекорда от този вид държат белгийци с 1190 кг.





Кметът на община Севлиево връчва чек на собственика на гигантската тиква


"Семката съм взел от Белгия, тук също има подобен вид, но е по-различен, не расте толкова. Тиквата е засадена през месец май и за 3 месеца израсна. За пръв път отивам на изложение, не мислех че ще предизвика такъв интерес. Не смятам, че е постигнато нещо грандиозно", каза пред "България Днес" собственикът на тиквата Делян Тошев.





300 килограма тежи тиквата


Сортът се нуждае от по-специални условия за растеж и развитие, но Тошев споделя, че гледа подобна тиква за пръв път и се учи в движение.
"Това занимание се нуждае от проучване на генетиката на вида, по-трудоемко е, трябва да е на специално място, хубаво е да се отглеждат поне 2 растения. През тази тиква са минали градушки, ураган, не бяха много благоприятни условията за растеж", коментира още той.
Самият плод от този сорт не е за ядене.
Особено сложно се оказва пренасянето на тиквата от двора на мъжа до изложението в Севлиево.





Пренесена е с пикап и помощ от приятел


"Голямо приключение беше, трябваше да извикам мой познат с пикап, за да я натоварим, използвахме пелети. Не е препоръчително да се вдига от човек, а със специална повдигателна техника", казва Тошев, който работи в IT сферата. Разкрива, че започва да се занимава с отглеждане на различен сорт тиква като хоби и има различни любими занимания. Прави го, защото дейността е различна и за да разнообрази от професията си, свързана с постоянно седене на компютър.





Местните се радват на огромния плод


Собственикът признава, че би пробвал да подобри рекорда си следващата година и разкрива, че е оставил гигантският плод на община Севлиево, като е поискал само семки от него, за да може да го засади отново.
По време на есенния панаир бяха представени и различни тиквени изкушения, които бяха оценени от шеф Андре Токев, като десетки производители станаха част от панаира и представиха различни ястия с тикви, а Севлиево бе обявено за столица на тиквата!


Четете още:

🔴 Българка сбърка самолета - вместо във Валенсия кацна в Киев

🔴 Сигнал как работодател прецака работника си

🔴 Ужасяващи подробности за драмата в Кочериново! Запалилата се жена е със 70 % изгаряния





Източник: bgdnes





Коментари

горе