СОVID е план за нов световен ред: Защо много българи вярват на тази конспирация?





България е истински рай за конспирациите и голяма част от хората у нас възприемат сериозно съществуването на подобни теории. Заключението е на международно проучване по темата на университета в Хановер, което предстои да бъде публикувано. Част от данните бяха оповестени от психолога доц. Маргарита Бакрачева, която разказа повече за нагласите по темата в предаването "Матине" на Dir.bg.

Държим първо място по доверие в антиваксърските теории, в които вярват близо 62%. Теорията, че ни тровят чрез кемтрейлс, се споделя от 52% от запитаните. Най-много - близо 71% от запитаните българи, смятат, че има тайни сили и намерения и зад съществуването на пандемията от COVID-19.






"Спрямо другите държави в проучването - Австрия, Германия, Швеция, в България имаме доста по-голям процент сред обществото, което споделя антиваксърските теории, кемтрейлс и включително теориите, свързани с коронавируса. Единствената, която не споделяме, е конспиративната теория за 5G. Вярваме включително в теории, че правителството на САЩ е излъгало и не е кацнало на Луната. Винаги в основата на конспирацията има някакъв акт, който не е потвърден или не е дадено достатъчно разумно обяснение какво се случва. Ние традиционно сме така, защото сме недоверчиви", коментира доц. Бакрачева.





Според психолога българинът е много рационален в избора си на коя точно теория да повярва. Например по отношение на конспирацията, че COVID-19 е заговор, но не и пандемия, повечето хора посочват фармацевтичния бизнес и преразпределението на пазарите като основен двигател за ситуацията. Това може да бъде обвързано и с ниското доверие в медиите у нас, но световната пандемия не е усложнила ситуацията с конспирациите в България, показват наблюденията на доц. Бакрачева. На разпространението на конспиративни теории трябва да се гледа социален барометър и подценяването на този фактор може да бъде опасно, казва тя.

COVID-19 е план за нов световен ред, Земята е плоска, Финландия не съществува и е измислена държава, а Австралия също е под въпрос и може би е лъжа. Това са само част от обсъжданите в социалните мрежи версии в последните месеци и години, които трупат последователи.





Как обаче се пише сценарий на една конспирация?

Всичко ново е добре забравено старо и конспирациите също се подчиняват на това правило. Модерната конспирация от началото на миналия век спрямо електричеството сега се повтаря с технологията 5G, разкрива сценаристът Тео Чепилов, познат с работата си по епизодите на някои от най-успешните БГ сериали - "Стъклен дом" и "Под прикритие".





"Любимата ми конспирация е тази с 5G. Винаги е добре човек да се учи от историята. Една и съща тъпотия се повтаря отново и отново. Преди 100 години също е имало постери в кампания срещу електричеството. Тогава голямата паника е била, че електрическите кабели ще докарат хората до лудост. Едно време уличните лампи са били с газ и е имало голяма битка между хората, които се занимават с газ и с електричество. Пропагандните плакати са показвали как хората полудяват и как ги пържат, което е същото като ситуацията с 5G в момента. Какво е 5G? По-бързо 4G. Даже за тези хора с конспирациите ще бъде чудесно - 20 пъти по-бързо ще могат да си четат глупостите, в които вярват от телефона. За тях даже е по-добре."





Има хора, които действително са убедени в безумните теории и намират логични според тях обяснения, показва опитът на Чепилов с последователите им.

"Конспирацията е доказателство за вредния ефект на всякакви субстанции. Забелязал съм, че колкото повече изтрещяват хората, толкова повече започват да вярват в конспирациите. Аз наистина познавам Flat Earther - човек, който смята, че Земята е плоска. Той е американец и вярва искрено в това. Много ми беше интересно и му задавах въпроси - как се скрива корабчето зад хоризонта? "Това е зрителна измама". А как обикаляме света? "Земята всъщност е като хокейно игрище и ние се плъзгаме отстрани по хокейното игрище, така обикаляме света". Добре де, виждали сме снимки на Земята, тя е кръгла. "Да, но това е защото ти вярваш в мейнстрийм медията."


Четете още:

🔴 Крисия изля душата си, каза истината за Слави

🔴 Мутафчийски се разсърди

🔴 Всички задръжки във "Фермата" паднаха! Даяна се отдаде на нов флирт





Източник: plovdiv24





Коментари

горе