Тревожни промени за изплащането на втората пенсия



Актуализацията на втората пенсия не е уредена в цялост, а ще се решава според преценката на пенсионните дружества. Това е становището на Комисията за финансов надзор (КФН) по промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които се отнасят за изплащането на парите от втория пенсионен стълб. Той беше одобрен днес от комисията по социална политика в парламента, уточнява в. Труд.





Според КФН единственото условие сега е актуализацията да става с поне 50 на сто от разликата между постигнатата доходност и техническия лихвен процент. Останалите 50% от превишението на доходността над техническия лихвен процент служат за буфер във фонда за изплащане на пожизнени пенсии.

Отсъства обаче задължението пенсионното дружество да използва този буфер, вместо да намалява пенсията при доходност по-ниска от лихвата. Според КФН това е в ущърб на пенсионерите, които поемат основната част от инвестиционния риск, а получават само част от постигнатата доходност.





От КФН настояват и да се разшири кръгът на наследниците, ако пенсионерът почине, като бъде включен пълният списък по Закона за наследството. От регулатора препоръчват видовете пенсии, покритите рискове и начинът на определяне на размера на плащанията да се уреди в самия КСО, а не както е предвидено сега – в правилника на пенсионния фонд.

Това дава възможност пенсионните дружества да ги определят, като крие рискове, които застрашават интересите на потребителите.





От КФН дори предлагат в КСО да бъдат записани и формулите, по които ще се изчисляват видовете пенсии.

От асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване подкрепят законопроекта, като настояват да се върне забраната за прехвърляне на средства между фондовете пет години преди пенсиониране.


Четете още:

🔴 Имаме българска ваксина!

🔴 Генерал Мутафчийски със сериозно предупреждение към всички българи / ВИДЕО

🔴 Здравният министър: Няма да уволнявам дисциплинарно директора на РЗИ-Благоевград, но ако можех бих отстранил д-р Тонев





Източник: marica





Коментари

горе