Екостикерът ще се въведе от 12 юли. ГТП може да скочи с до 20 лева





Поставянето на новите екостикери с чип на предното стъкло на автомобилите започва на 12 юли. Оттогава поскъпнат и Годишните технически прегледи (ГТП).

Прогнозите на чиновниците са за увеличение от 6 лв., а на собствениците на пунктове и на шофьорите - от 10 до 20 лева. В момента се минава на ГТП на цени от 35 до 45 лева, а очакванията да стигната 50-60 лв.






“Тази екологична мярка е много важна. Съгласен съм, че ще оскъпи годишните прегледи, но само с едно кафе допълнително на месец. Тоест - с 50 стотинки на месец”, каза служебният транспортен министър Георги Тодоров в ефира на Нова ТВ.

От думите му стана ясно, че той няма намерение да спре или отложи въвеждането на екостикера.

В чипа има антена, излъчваща информация, която може всеки катаджия да провери на своя таблет само по регистрационния номер на автомобила, припомня "Труд".






Същото може да направи и всяка камера, независимо дали е за засичане на скорост, от улично видеонаблюдение или на рамките на АПИ на изходите на големите градове.

Таксата ще плащат собствениците на коли с тегло до 3,5 тона. Още от 12 ноември м. г. влязоха в сила промени в Наредба Н-32 за ГТП, според които 10 месеца по-късно (на 12 юли 2021 г.) автомобилите се разделят на 5 екокатегории.

Тази класификация е изцяло българско изобретение и не съвпада със стандартите ЕВРО от 1 до 6, въведени от производителите на автомобили. Те се вземат под внимание за определяне на категорията, но заедно и с измерванията на изгорелите газове, които се правят в пункта за ГТП.






В случай, че има отклонение от нормите, може например автомобил с бензинов двигател ЕВРО 4 да получи стикер с 2-ра вместо 3-та категория. Но ако има газова или метанова уредба, същият автомобил може да получи по-високата 4-та категория, където са автомобилите с Евро 5 и ЕВРО 6 и хибридните двигатели. Най-високата - 5-а екогрупа, е само за електрическите автомобили.






Идеята на това разделяне е свързана с движението в големите градове в дни с наднормено замърсяване на въздуха. В последните дни на 44-ото Народно събрание през февруари депутатите приеха промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които дават право на общинските съвети със свои заповеди да въвеждат ограничения за движение на автомобилите с ниска екокатегория.


Четете още:

🔴 Масова разпродажба на имоти по Южното Черноморие

🔴 Анна Цолова обясни защо "столчето й остана празно"

🔴 Нови такси удрят евтиния шопинг от 1 юли





Източник: glasnews





Коментари

горе