Близки на загиналите в автобуса на "Струма" търсят злато и бижута за хиляди евро



След трагедията с македонски туристи на магистрала "Струма", оцелели и роднини на загиналите настояха пред районния съд в Перник за паралелно разследване на причините за катастрофата. Близки на загиналите търсят още информация за злато и бижута за хиляди евро останали сред отломките, съобщи БНТ.

Близо два месеца след жестоката трагедия на магистрала "Струма", част от оцелелите отново се връщат в България. Братът на Кямуран живее втори живот.





Вече е възстановен физически, но не и психически. Откакто се е завърнал у дома е спрял да говори. "Психически не е добре. Два месеца е до мене. Пазя го. Имаме и други, които не са добре психически. Не могат да говорят. Само повтарят едно и също - "не знам", "не знам". Какво да ти кажа... По-голяма катастрофа няма на света", споделя Кямуран Паязитовски.





Почерните семейства все още чакат спасените вещи на своите близки. Те са върнати от българското следствие в Северна Македония, но процедурата по разпознаване все още не е започнала.

"Снаха ми, имам и доказателства, че при пътуването е имала накити за 7 000 евро. Златото не гори. Може да е станало на топка. Нашите власти да кажат имаме злато, или читави куфари, или пари", допълва Кямуран Паязитовски.





"Абсолютно всички оцелели вещи при трагичния инцидент на автомагистрала "Струма" са върнати на македонските власти заедно с телата на загиналите, заяви за "24 часа" говорителят на главния прокурор Сийка Милена. "Това е направено с цел да бъдат идентифицирани и предадени на наследниците на пострадалите лица", добави тя.

Оцелели и родини на загиналите настояват още и за паралелно разследване на причините за трагедията, различно от наказателното производство образувано от прокуратурата. Делото за обезпечаване на доказателствата е заведено пред райония съд в Перник.

"Много лесно е да кажеш шофьора загинал. Никому нищо. Това е само за нас, някой да се спаси, за това шофьорът е виновен", каза Кямуран Паязитовски.





По делото в Перник експерти отново ще изследват пътната настилка, виражите, маркировката и каква е била поддръжката.

"АПИ много скоростно и в срок започна да ремонтира неща, които са били разрушени от катастрофата, но започна и промяна на някои детайли по пътя, които нямат дефекти от катастрофата. Така че по това, което е ремонтирано ние най-вече ще търсим евентуални недостатъци, които са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилия инцидент", каза адвокат Николай Димитров.





От Националното следствие определиха още през декември като водеща версия за катастрофата несъобразена с пътните условия скорост и заявиха, че пътната настилка е отговаряла на изискванията.

Ако се установи, че шофьорът е единственият виновен, тогава наказателното производство ще бъде прекратено. Близките на загиналите ще имат право на претенции по застраховката на шофьора. Претенциите ще бъдат предявени в България, където лимитите са европейски и са почти 20 пъти по-големи от тези в Северна Македония.


Четете още:

🔴 Миляна Велева с Koвид и 600 лв. сметка за парно / СНИМКА

🔴 Ето ги семействата на новите министри / СНИМКИ

🔴 За последно преди PCR-a: Българи опразниха магазините в Одрин / СНИМКИ





Източник: struma





Коментари

горе