Знаете ли от какво се правят кренвиршите?



Кренвиршите се състоят от естествено месо - свинско, говеждо - и черва. Към тях се добавят нишесте, соя, птиче месо и зърнени култури.

Какво е включено в основния състав на кренвиршите?





1.  Механично обезкостеното месо е мляно месо (хомогенна маса), състоящо се от месни и костни елементи.

2.  Декстроза - регулатор на вкуса. Тя, подобно на глюкозата, е бърз източник на енергия. Прекомерната й консумация може да доведе до здравословни проблеми и наднормено тегло.





3.  Лактозата е млечна захар. Основно се добавя с цел подобряване на вкуса на продукта и удължаване на срока на съхранение.

4.  Ферментиралият ориз е естествена боя, произведена от оризово брашно. Придава на колбасите познатия оттенък. Безвреден е за здравето.





5.  Соята е растителен протеин, открит в боба. По своите характеристики може да замести животинския протеин. Бързо засища глада. Задържа влагата и спомага за равномерното разпределение на мазнините в продукта.

6.  Емулгаторите (естери на лимонената киселина) ви позволяват да добавите голямо количество мазнини към продукта, да подобрите консистенцията на продукта и да придадете приятен послевкус.





Най-разпространените Е-добавки

1.  Подобрител на вкуса (E621) действа върху вкусовите рецептори. Безопасен в малки количества. Честата употреба обаче може да причини проблеми със сърдечно-съдовата система.

2.  Натриева сол (E316), натриев ацетат (E262) и натриев нитрит (E250)

3.  Консерванти. Излишъкът от тези вещества може да причини токсично отравяне.

4.  Натриевата сол на лимонената киселина (E331) се добавя като подправка.

5.  Аскорбиновата киселина (E300) и натриевият аскорбат (E301) са включени в месните продукти като антиоксидант и багрило.





6.  Кармин (E120) е оцветител.

Как да изберем качествени колбаси?

За да изберете сред разнообразието от кренвирши най-приемливите по отношение на качество и цена, е необходимо внимателно да проучите състава и да обърнете внимание на външния вид.





-  Колбасите не трябва да имат миризма на плесен и белезникаво покритие.

-  Цветът трябва да е мек, но естествено розов.

-  Месният продукт трябва да е еластичен и при натиск да възстанови обема.

-  Опаковката може да бъде всякаква, тъй като не влияе на вкуса на колбасите. Основното е, че излишната влага не трябва да се съдържа под него.


Четете още:

🔴 Динко остава инвалид до края на живота си?

🔴 Такса хладилник: Търговец цака с 20 ст. за студена бира

🔴 Втори живот: Спасиха български тираджия в Турция / СНИМКИ





Източник: Актуално





Коментари

горе