Дават над 1000 лева заплата за баничари и продавачи, желаещи няма



Бизнесът има остра нужда от близо 240 хиляди работници и специалисти в различни сфери. Най-голям дефицит има от шивачи, продавачи, машинни оператори и готвачи. Над 70% от работодателите в България се затрудняват да си намерят персонал в тези области. Данните са от проучване на Агенцията по заетостта. В закусвалня в Благоевград повече от седмица търсят персонал. Имат нужда от баничар и продавач. Заплащането е над 1 000 лева месечно, но кандидати почти няма.





"Няма! Появиха се там едно или две момичета и това е. Няма хора, няма кандидати за работа", казва Димитър Бакалов, хлебопроизводител и собственик на закусвални пред БНТ.

Подобна е ситуацията и в съседните магазини, ресторанти и кафенета, където също са разлепени обяви, че търсят персонал.

"Който и да попиташ колега, в почти всички заведения се търсят или бармани или сервитьор. Да оставим това, че тези хора, които се появяват нито имат някакво образование, нито имат стаж, нито имат някаква практика", казва още Бакалов.





Над 500 свободни работни места са обявени и в Бюрата по труда в Благоевградска област, повечето са в сферата на услугите и търговията. И въпреки че работодателите се оплакват, че все по-трудно намират кадри, в региона се отчита положителна тенденция към намаляване на безработните.

"В последните няколко месеца прави впечатление, че имаме две общини с изключително ниско равнище на безработицата на територията на област Благоевград.





Това е самата община Благоевград с 3,7% равнище на безработица и община Сандански с 3,9%", заяви Станислава Поповска, директор на Бюрото по труда в Благоевград.

Благоевградска област обаче остава в дъното на класацията по заплащане, като средната месечна заплата е около 1 000 лева, което кара много млади хора в трудоспособна възраст да търсят препитание в столицата или в чужбина.


Четете още:

🔴 Тези, които ще купуват нова кола на изплащане, ще се окажат неприятно изненадани

🔴 Знаете ли от какво се правят кренвиршите?

🔴 Динко остава инвалид до края на живота си?





Източник: plovdiv24





Коментари

горе