Панагюрското златно съкровище. Уникална ГОРДОСТ за България пред света! (ВИДЕО)



Тази национална гордост е открита през 1949  малко след град Панагюрище в посока юг. Съкровището е датирано 4 – ти началото на 3 – ти век преди Христа.
Съкровището е красив златен сервиз с много богати орнаменти и украса. Предназначението му е било за тържества или тайнствени религиозни ритуали характерни за тракийската митология.  Състои се от 9 съда, които са направени от чисто злато.  Теглото им е около 6 килограма.

Четири от ритоните са оформени с глави на животни – овен и козел. Два от тях пък са изобразени с глави на елен лопатар.  В горната си част има изображения на различни събития и сцени от старогръцката митология.  Изображението на един от тях е на сватбата на бога Дионис и критската принцеса  Арианда. Три от съдовете са оформени с формата на главата на Амазонка.  Дръжките пък са направени като същества от тяло на животно и глава на човек – кентаври.

Изработката фиала – плитък съд с формата на тава, изисквала истинско майсторство.  На него са изобразени 24  орнаменти, които са изпъкнали във всеки един кръг с намаляващ диаметър към ръба на филиала. Най – външният и два по – малки от нещо са оформени като човешки глави.  Жълъдите, пък, образуват най – вътрешния кръг.  Растителна украса обогатява редовете и отделните части на фиалата.

Съдът, привличащ най – много вниманието на зрителите е големият амфоровиден съд. Дръжките му са направени като два борещи помежду си кентаври.  Отверстията, които служат за виното са направени отново във формата на човешки глави.  Между двете глави е  изображението на борещото се със змия дете на Херакъл. Украсата и орнаментите, както и внушението, което те правят  на амфората е благодарение на прецизно изобразените и пресъздадени сцени от митологията.

Разбирайки за съкровището, Пловдив настоява съкровището да бъде преместено в града. Не след много дни след това, то е изложено в музея.  Съдовете от този момент никога не се завръщат в Панагюрище.


Четете още:

🔴 Фенове на розата от цял свят превзеха Карловско

🔴 Търновец написа учебник по медицина още преди да е завършил университета

🔴 Диващината в болниците стигна нови висоти





Източник:





Коментари

горе