Лекари отчитат бум на херпесните инфекции това лято! Ето какво са симптомите!



Братовчед на шарката напада по 20 души всеки ден. Лекари отчитат бум на херпесните инфекции , които се причиняват от вирус като този на варицелата .

Инфекцията протича много болезнено и понякога се разпространява върху голяма част от лицето, коментира д-р Богомил Фурнаджиев .

На ден поне по 7-8 души търсели помощта му заради херпеси, като голяма част от пациентите са жени. Вирозата засяга предимно лигавиците на кожата на устата, носа и очите. Предава се основно чрез контакт с носител на инфекцията, но можем да се заразим и без да сме имали директен досег до вече образувал се херпес.

Експертите обясняват, че на пръв поглед обикновеният херпес може да доведе до усложнения. Много хора пренебрегват наличието на т.нар. стресница , но тя крие потенциална опасност. Това важи най-вече за болни пациенти с отслабена имунна система .

Макар и в редки случаи, херпесът може да засегне някой от вътрешните органи като черен дроб, бъбреци, главен мозък и др. Ако той протича като възпаление на окото с болки, парене и сълзене, е задължително да се потърси лекарска помощ, тъй като може да доведе до сериозно увреждане на зрението.


Четете още:

🔴 Тежест, подуване на корема, умора? Как да извадите задържаната вода от тялото - 5 кг по-малко само за 3 дни!

🔴 10 начина да скриеш, че си прост

🔴 Спомени от соца: Как прекарвах детството на село





Източник: За Жената





Коментари

горе