Денят на пълната свобода от роуминг такси




След като през 2012 г. Европейският съюз (EС) въведе първите ограничения върху роуминг таксите, от четвъртък - 15 юни, те изцяло отпадат. Вместо това ще се използват лимитите за потребление на разговори, sms и интернет данни, които абонатите на телекомите имаха в месечния си пакет за рамките на България, без да се начислява допълнителна такса.

Най-важното нещо, което трябва да се има предвид, е, че клиентите на операторите не е необходимо да преподписват нищо, за да влезе в сила регулацията за техните договори. Тя започва да действа автоматично за всички потребители от четвъртък. Регулацията на Европейската комисия е в сила не само за 28-те страни - членки на ЕС, но и за още три държави от Европейското икономическо пространство - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Има няколко изключения, които представяме в следващите въпроси и отговори:

Какви са изключенията от общото правило за отпадане на роуминг таксите?

В случай че операторът установи, че потребителят има по-голямо потребление в чужда държава, отколкото там, където е сключил договора, може да бъдат наложени допълнителни такси за използваната услуга. Това се нарича "Политика на справедливо ползване", чиято цел е да предпази телекомите от злоупотреби на лица, постоянно живеещи в чужбина например.
Максималните такси, които български оператор може да наложи в такъв случай, са следните: 0.08 лв. на минута, 0.02 лв. на sms и 18.11 лв. на гигабайт мобилен интернет в роуминг (с включен ДДС).

Има ли други случаи, при които ще има таксуване?

Възможно е. Когато клиентът е сключил договор, в който изрично е предпочел "алтернативна роуминг тарифа". Това става само с изричното съгласие на клиента, тъй като е възможно в предпочетения пакет да има включени услуги и за роуминг в други държави освен попадащите в регулацията. Такава са например новите планове "Мтел без граници" на "Мобилтел".



Какво включват новите планове на българските телекоми

Пакетите на "Мобилтел" "Мтел без граници 3XL" (71.49 лв. на месец) и "2XL" (32.49 лв.) имат включени съответно 1000 и 200 минути разговори в роуминг за страните - членки на ЕС, Турция, Сърбия и Македония плюс 1000 МВ и съответно 200 МВ интернет трафик. При по-евтините пакети обаче няма включени интернет данни, което означава, че в роуминг потребителите ще дължат такса. Алтернативата, която предлагат от телекома, е да се закупи добавка Mtel Europe&Balkan, която струва 1.99 лв. на ден, в който е установено потребление и която осигурява 200 мегабайта мобилен нет, 1000 минути в ЕС и Турция и 100 минути в Сърбия и Македония.

Плановете на "Теленор" "Тотал" имат включени между 100 (в пакета за 24.99 лв. на месец) и 500 минути (44.99 лв. на месец) за разговори в роуминг в страни от ЕС, както и разговори за държави извън общността (от 100 до 500 в зависимост от цената). Отделно всички пакети "Тотал" имат добавени безплатни мегабайти за интернет в роуминг само за потребление в ЕС. Те започват от 1250 MB за най-евтиния пакет от 10.99 лв. месечно и стигат до 5200 МВ за най-скъпия от 44.99 лв., които се отчитат извън интернет данните за потребление в България (от 200 МВ до 15 000 МВ в зависимост от пакета).

Новите пакети на БТК включват от 500 минути и 2500 МВ трафик в роуминг в план М за 15.99 лв. на месец до неограничен брой минути и 7500 МВ интернет данни при най-скъпия пакет от 44.99 лв. на месец.


Четете още:

🔴 Бербатов пак напълни "Васил Левски", събра милиони за талантливи деца

🔴 Точността на този тест е 100 процента! Картата, която си изберете, предвещава близкото ви бъдеще!

🔴 Експресен тест: С какво ще ви зарадва бъдещето? Може да е простичък, но удря право в целта!





Източник: Капитал





Коментари

горе