Държавата плаща бавачка за дете без забавачка



Социалното министерство взима мерки срещу недостига на места в детските градини в големите градове. Ведомството ще осигурява детегледачки за децата, чиито родители искат да се върнат на работа, заяви зам.-министър Росица Русинова.

Средствата ще бъдат осигурени по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Проектът стартира тази есен, а изискването към детегледачките е да бъдат безработни.

За да имат бавачка, родителите трябва да докажат, че детето им не посещава детска градина, съобщи economic.bg, като се позова на Дарик радио. Идеята на социалното министерство е да даде възможност на майките да се върнат на работа и междувременно безработни хора да се грижат за децата им. 

"Обикновено това са хора, които са в предпенсионна възраст или са близки до семейството - баби или роднини. Трябва да са безработни. В момента разработваме самия механизъм и се надяваме есента да стартира програмата", поясни Русинова. 

На този етап не е ясен броят на детегледачките, които ще бъдат наети по проекта. Голяма част от тях ще бъдат насочени към градовете с недостатъчно места в детските ясли и градини, уточни още зам.-министърът. 

Тя допълни, че заплащането ще бъде почасово и в размер на ставката на минималната работна заплата. Децата могат да бъдат до 5 години, а стойността на проекта е 20 млн. лв.


Четете още:

🔴 Пет храни, които не бива да купувате от супермаркет

🔴 Спомен за лятната ваканция при баба и дядо на децата от 80-те

🔴 Резерват Кормисош – място, в което ще се влюбите





Източник: Кмета





Коментари

горе