Защо боровинките са суперхрана



Tочно когато сте си помислили, че ползите за здравето от боровинките не могат да бъдат по-големи, нови изследвания са установили, че замразяването на тази суперхрана всъщност увеличава хранителното ѝ съдържание.

Дипломиралата се студентка Марин Плъмб със специализация в хранителни науки в Университета на Южна Дакота установява, че замразените боровинки са еднакво питателни като пресните боровинки, дори и след шест месеца от замръзването.

Експериментът на Плъмб включва наблюдение на нивата на антиоксиданти в замразени боровинки за един, три и пет месеца. След сравняване на антиоксидантното съдържание на замразените плодове с пресни плодове, тя не отчита намаляване на хранителната стойност на замразените плодове. В действителност, Плъмб отбелязва, че замразяването всъщност увеличава концентрацията на антоцианини.

"Ледените кристали, които се образуват по време на замразяването нарушават структурата на растителната тъкан, като правят антоцианите по-достъпни", обяснява Плъмб. Антоцианините са група от антиоксидантни съединения, които предоставят защита на различни системи в човешкия организъм.

Боровинките може да са най-здравословната храна в света

"Боровинките вървят ръка за ръка с ягодите и наровете по антиоксидантен капацитет", казва изследващият съветник на Плъмб, професор Базил Далали, който преподава курс по фитохимикали, естествено срещащи се химични съединения в плодовете и зеленчуците.

"Когато става въпрос за ядене на здравословни храни, колкото са по-зелени или по-червени, толкова по-добре", добавя Далали. Не е случайно, че хората асоциират яркия цвят с хранителност.

Антоцианинът, който върши чудеса в телата ни е също така колоритен пигмент, който придава цвета на много храни. Органичните боровинки имат по-висока хранителна стойност от конвенционалните.

Не вярвайте на проучванията от индустрията, които твърдят, че биологичните храни са равни на конвенционалните по хранителни вещества; това просто не е вярно.

Проучване, директно сравняващо общия антиоксидантен капацитет на органично отгледани в сравнение с неорганично отгледани боровинки, е установило, че органичните боровинки имат значително по-високи концентрации на фенолни антиоксиданти и антоцианинови антиоксиданти в сравнение с конвенционалните боровинки.

По-долу са изброени осем причини да се консумират боровинки ежедневно

Подобряване на паметта/двигателната функция

Едно проучване установява, че по-възрастните хора (средна възраст 76), хранени с боровинки дневно в продължение на 12 седмици (около 300 г дневно), се представят по-добре от тези, които не са консумирали суперхраната на два различни теста за когнитивната функция, които включват памет.

Защита на очите

Боровинките са доказани, че защитават ретината от нежелана слънчева светлина и оксидативно увреждане.

Сърце

Консумирането на боровинки значително понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания чрез регулиране и релаксиране на артериалната еластичност в съдовата стена. Те също така подобряват притока на кръв.

Намаляват риска от болестта на Алцхаймер/деменция

Антоцианините подобряват паметта и умствената плавност и могат да помогнат за защита срещу загуба на мозъчни клетки. Боровинките също така стимулират растежа на нервните клетки и улесняват комуникацията между нервните клетъчни процеси, като от своя страна, това забавя процеса на стареене.

Храносмилане

Боровинките предлагат антиоксидантна защита на храносмилателния тракт, като се борят със свободните радикали, някои от които могат да причинят рак. Тази суперхрана играе важна роля в борбата с рак на дебелото черво.

Защита от токсични тежки метали

Румънски химици от Университета в Букурещ открили, че боровинките предпазват от тежки метали. Екстрактът от боровники създава силово поле, което действа като бариера срещу кадмий, защитавайки клетките от токсично увреждане от тежки метали.

Кръвна захар

Боровинките имат благоприятно влияние върху кръвната захар, дори и за диабетици. Тези, които са консумирали най-малко 220 г боровинки на ден са видяли значително подобрение в тяхното регулиране на кръвната захар.

Нервна система

Боровинките съдържат редица различни антиоксиданти, всички от които са полезни за човешкото тяло. Този набор от хранителни вещества осигурява нервните клетки със защита от оксидативно увреждане. Нервните клетки са постоянно изложени на риск от оксидативно увреждане, следователно изискват постоянна защита.

Боровинките са един от най-големите съюзници на телата ни. Тяхната способност да се елиминират свободните радикали ни предпазва от ежедневно излагане на различни форми на замърсяване, включително пестициди, излагане на слънце и тежки метали.

Автор: Джул Уилсън


Четете още:

🔴 Чуката на Гидика – какво е това?

🔴 Монпелие Май 2016 - Баба и внучка Надиграване

🔴 Проф. Чирков: Храним неуки депутати, даже ги возим на лимузини





Източник: myfood





Коментари

горе