Твърди се, че мистериозен тунел свързва Родопите и Румъния



​Мистериите и загадките, свързани с Родопа планина и нейните най-древни обитатели – траките, вълнуват и до днес мнозина родопчани, а и не само. Една от големите, неразгадани и до днес мистерии е тази за подземния тунел, водещ началото си от Орфеевата планина, минаващ през територията на цялата страна и река Дунав и достигащ до съседна Румъния.

Мнозина изследователи споделят твърдението, че под землищата на Родопите се крият множество тайни подземни тунели, чиято функция не е известна и до днес. Твърди се, че землището на Белинташ също е прорязано от подземни пътища и именно това дава основание да се смята, че там са заровени множество богатства и съкровища.

За тунела, прекосяващ цялата ни страна, пръв заговаря доц. Ангел Калинов, който дори твърди, че е влизал в тайнствения подземен път и дава подробни детайли за него.

Според доц. Калинов ширината на тунела е 7 метра, като в него спокойно може да мине човек на кон. Калинов смята, че мистериозният подземен път е прокопан още от древните траки.

Приживе доцентът споделил също, че в тунела може да се влезе от параклиса „Свети Димитър“, който се намира в близост до Асеновата крепост, а началото му се намира някъде в полите на Орфеевата планина.

Днес, мнозина места претендират да бъдат началото на мистериозния и древен подземен тунел. Жителите на близките до връх Ком села, твърдят, че именно там е началото на мистерията.  

До днес обаче наличието на подземния тунел не е доказано и изследвано от археолози. Ако обаче някой ден това се окаже истина, то тунела под Ламанша съвсем ще изгуби своята стойност и уникалност след като нашите най-древни предци, още преди Христа са постигнали това, за което на тях са им били нужни хиляди години. 


Четете още:

🔴 Тодор Светослав — Владетелят възвърнал независимостта на Българското царство от татарите

🔴 Доц. Атанас Семов: Тази статия 2 големи вестника отказаха да публикуват…

🔴 Архивни кадри от нестинарски танци в село Българи





Източник: Родопчани





Коментари

горе