Патриот на дела и пари спаси църква и костница- от времето на Иван Александър (ВИДЕО И СНИМКИ)



Иван Кузманов е сочен в Бургаско за истински патриот- на дела и пари. Помага според възможностите си за много пробългарски каузи. В родното му Русокастро, никога няма да забравят родолюбивия му жест по- време на най- тежкия период от живота му. Преди близо година когато губи сина си! В негова памет дарява петцифрена сума за спасяването на храм "Свети Георги Победоносец" на твърдината Русокастрон.

Църквата е била буквално в насипно състояние, девет години след изграждането й. Основите са били пропукани, стените зейнали и са били просмукани с влага, покрива разцепен, а стенописите се самоунищожавали. Свещеният олтар е поддавал на една страна. И докато Църквата, държавата в лицето на Министерството на културата и община Камено обмислят как точно да стиковат действия, Кузманов загърбва всичко и прави стройна организация със свои приближени за спасението на духовната обител. Справя се успешно със задачата, която поставя сам на себе си.

Ангажираността му за черквата на историческата крепост, някак го отскубва от семейната мъка. Лошата пътна инфраструктура до върха в един момент се оказва изпитание за преносът на строителни материали, но Кузманов се справя и с това /интервю с него можете да гледате долу/. Изкарва от гаражите на собствената си земеделската кооперация наличния подвижен състав. Прави всичко от душа и сърце, и с днешна дата с удовлетворение вижда и усеща постигнатото- 10 години от прерязването на лентата на църквата. Юбилеят обаче можеше да протече тъжно, ако не е бил той.

Храмът е изграден на мястото на същестуващ манастир до падането на България под турско робство. Между другото хвали го и един от лидерите на ДПС в Бургаско- кмета на близкото село Желязово, община Камено Меджит Мехмед. Това е на пръв поглед странно понеже Кузманов е регионален координатор на НФСБ и общински съветник на партията в Камено, но Меджид държеше да бъде днес до известния общественик и да сподели личните си впечатления /интервю с него по- долу/.

Кузманов имал заслуга и за изграждането на малка костница встрани от основния църковен комплекс. В нея се съхраняват костите на български войни и духовници, дали живота си за Освобождението на Родината.

Мечтата на живущите в района около Русокастрон е да бъде изготвена експертна концепция за културно- исторически туризъм целогодишно. Потенциал има и разкритото от археолозите дава нужния оптимизъм. Има какво да се желае по отношение на консервацията обаче. Ако държава и община отпускат пари, има много неща които чакат да бъдат разкрити и показани на туристите. Таен проход например свързва древната крепост с близката река, разкриват археолозите и техния пряк ръководител Милен Николов.

В самата крепост, разположена на високо плато, не е имало естествен водоизточник. Това принудило местните да прокопаят проход, който да стига до близката река. В долния край на прохода те изградили огромна водна кула с кладенец. Тя е била замаскирана като част от отбранително съоръжение, дълго около 65 м, и скрито в естествено ждрело между два скални масива. Интересен факт е, че каптирането на водната кула е направено с големи каменни блокове - най-вероятно са от разрушенията на Деултум.

До сега е достигната дълбочина от 3,5 метра, но според археолозите кладенецът е бил дълбок поне още 3 метра. Уникалното съоръжение е изградено през V век и е укрепено допълнително през ІХ-Х век. Тайният проход за водоснабдяване е най-добре запазеното подобно съоръжение на юг от Балкана и е имал важно значение за отбраната на историческата крепост Русокастрон до втората половина на ХІV век.


Четете още:

🔴 Константин Кисимов - Опълченците на Шипка

🔴 Твърди се, че мистериозен тунел свързва Родопите и Румъния

🔴 Тодор Светослав — Владетелят възвърнал независимостта на Българското царство от татарите





Източник: uniconbg





Коментари

горе