Лакатнишките скали – място, което се превръща в "Любов моя", в мига, в който го зърнеш



Търсите ли си нова любов? Такава, която да ви разтърси и да накара кръвта ви да циркулира из тялото като пълноводна река. Такава, която да покориш не без усилие, но с удовлетворение да изкачиш, за да й се насладиш. Такава, която щом зърнеш, никога да не искаш да забравиш, а красотата й да се запечата толкова дълбоко в душата ти, че да те буди нощем с тъга, когато е далече. Ходили ли сте на Лакатнишките скали?

Дали описах достатъчно силно усещането от Лакатнишките скали?

 

Дали описах достатъчно силно усещането от Лакатнишките скали?

То не е просто съботна или неделна разходка с влака София-Лакатник-Мездра. То не е просто пътеки и скали над селото, и над Искъра, който се плиска в долината, и не е само карстовият извор „Житолюб”. То не е просто поредната дестинация, и не е „онази”, при която отсядате веднъж седмично.

То е вечна неделя-сутрин, с аромат на мащерка и риган, и пърхутки, и плачещи с роса треви. И също пещерата Лакатнишка Темна дупка и пускане на рапел по скалите. Е, не е необходимо последното, особено ако не сте катерачи или пещерняци, но пък може да опитате. Да опитате просто вкуса на Лакатнишките скали – вкус на голямата, дълбока и летяща любов.

Лакатнишките скали са най-популярни сред пещерняците и катерачите, тъй като местността е карстово богатство с чудесните си скали за спускане и катерене и „необлагородени” пещери – за проникване. Обаче дори и да сте просто любители на пешеходния туризъм, няма да останете разочаровани. Защото гледките са за разказ (той и Вазов така се е вдъхновявал по тези места), а преходите не са леки, но не са и сложни – ще останете приятно тонизирани.

Още щом видите от влака или от колата тези скали

Още щом видите от влака или от колата тези скали, ще си спомните колко пъти сте ги подминавали по път към някое „по-важно” място и сте си мислели: „Колко е красива България!”

Ами, красива е! И Лакатнишките скали по нищо не отстъпват на която и да било чужда природна атракция. Озъбените скали, надвиснали над вас с величавата си осанка, тези природни магове ще ви омагьосат и ще ви подтикнат най-малкото да си купите палатка.

Ако сте любители на палатковия туризъм, можете да опънете своя „дом” и да пренощувате на полянка до река Пробойница.

Тук следобедите са слънчеви и ароматни, а гледката от най-високата скала е: докъдето ти стига погледът – все планини, скали и залези. Залези сякаш повече от един, сякаш пурпурните залези на целия свят залязват над Лакатник.

И как да не пуснеш рапел по тези величествени скали?

И как да не пуснеш рапел по тези величествени скали?

Хубавото на скалното катерене е, че ви прави още по-свободни. И там по скалите, висящи на едно въже, се доближавате не само до най-нецивилизования залез, прегърнати от всички страни от Стара планина, но и до мечтата за летене.

Обичате ли да гледате звездите и Млечния път?

Обичате ли да гледате звездите и Млечния път?

Купете си палатка и елате. През лятото дори и тя обаче може да не ви потрябва – легнете на шалте там, горе, на полянката и ще имате цялото небе, обсипано с гигантски звезди, Млечен път, бял, колкото мляко и много мечти за изпълняване от летния звездопад.

Свирите ли на китара?

Ммм, сега вече съм сигурна – вие ще превърнете Лакатник в „Любов моя”!

Свирите ли на китара?


Четете още:

🔴 Какво се крие зад имената на автомобилните марки?

🔴 МЕЧТАТА ДА ПРОХОДИШ: 16-годишно момиче продава картини, за да се лекува

🔴 Българско дете-чудо се бори с тежка диагноза, ще помогне ли държавата





Източник:





Коментари

горе