Доскоро носели Любчо на ръце до училище, децата му събраха пари за нова количка



5 училища отказали да приемат момчето с тежка церебрална парализа

“Най-много искам да проходя. Сега вече мога да стоя прав. С новата количка е много хубаво. Мога сам да се справям - в училище, навън, на физкултура, по магазините, навсякъде. Децата са много добри приятели.”

Това разказва 12-годишният Любомир Михайлов от 5 “е” клас на столичното 125-о средно училище “Проф. Боян Пенев”.

Детето, което е с церебрална парализа, получи като подарък от съучениците си акумулаторна инвалидна количка. Учителите предпочели да останат без цветя на първия учебен ден, но да помогнат на Любчо.

Само за ден

родителите и

децата събрали

10 000 лв.,

а цената на новата акумулаторна количка е 8000 лв. Семейството купило още една олекотена за вкъщи.

Любчо е роден недоносен в седмия месец и е отглеждан 3 месеца в кувьоз, поставена му е диагноза - тежка форма на церебрална парализа. Оттогава постоянно е на терапия и рехабилитация с упражнения, логопед и психолог.

Мечтае да стане

диспечер

на самолети,

като разбира важността и отговорността на професията. Има брат Радостин, който е първокласник в друго училище.

“До 4-и клас го носехме, бутахме се. Той имаше специален чин, който пак купихме с помощта на добри хора за около 4000 лв.”, обяснява майката Красимира Михайлова. Младата жена не работи, за да се грижи за малкия. Шофира отлично обаче автомобил с платформа, за да може синът ѝ да е достатъчно мобилен.

От 5-и клас детето минава на кабинетна система и е щяло да му бъде ужасно трудно придвижването от стая в стая без модерното устройство.

Всъщност подаръкът от съучениците не е първият жест на 125-о училище към Любчо и семейството му. Преди 1-и клас 5 училища отказали да приемат детето с увреждане. “Две години търсихме училище. Оправдаваха се, че нямат асансьор, че нямат рампа. Тези, които имаха рампа и асансьор, пък казваха, че вече имат 2 деца с увреждания. Други се оправдаваха, че имат хиперактивно дете”, казва още майката на Любчо. Семейството живее в “Мусагеница”, но води детето на училище в “Младост” заради 125-о, където малкият се чувства желан и сред приятели.

Много е готин,

прави ни

известни,

споделя с екипа ни Мирон. Ивайло е щастлив, че се познава с Любчо от 1-и клас. “Следи уроците, внимава в час и като го попитат нещо, винаги отговаря”, хвали го Петко. С Дария от 5 “г” са приятели още от детската градина. Помагам му с каквото мога. Когато се опитва да се придвижи, а има много деца пред него, леко ги побутвам, казва момиченцето и бърза да се снима с Любчо с риск да закъснее за следващия час.

В сряда малко преди обед петокласникът вече беше поизморен от уроците, особено след историята, където не успял да отговори на поставен въпрос от учителката.

Красимира Михайлова пък казва, че няма да се измори да ходи на протестите на майките на деца с увреждания. “За съжаление, държавата не финансира такива колички и

обрича децата

да зависят

изцяло от някого,

който буквално да ги влачи, само и само да имат пълноценен живот. Държавата липсва, тя отказва да приеме закон за лична помощ на хората с увреждане”, каза майката.

Според нея именно държавата трябва да осигури на детето ѝ това, от което зависи животът на Любчо. Той имал нужда от вертикализатор - уред, който го държи изправен. Струва 4000 лв. Необходима му е проходилка, която е около 1000 лв. Трябват му и ортези, те са към 5000 лв., а и трябва да се сменят заради растежа. След 18 години на децата с този вид проблем се полагала пенсия от около 200 лв. с нещо допълнително за интеграция и транспорт.

“Нашите деца са тук, има ги и управляващите трябва да се срамуват за това как се държат с тях и техните семейства”, разплака се Красимира и благодари на децата, които се трогнаха от съдбата на сина ѝ.


Четете още:

🔴 Коя е Ана, любимата на Левски (Снимки)

🔴 Проф. Байкова съветва какво да хапваме по време на Коледните пости

🔴 От нищо българско не ме е срам!





Източник: 24 часа





Коментари

горе