Полегнала Тодора ли? Пловдив полудя в Нощта на ансамблите (Фотогалерия)



Народната песен „Полегнала е Тодора” постави началото на великолепния спектакъл „Нощ на ансамблите” в Колодрума. Пълната зала изслуша със затаен дъх докосващото изпълнение на певиците от „Филип Кутев”, но миг по-късно бе хвърлена в екстаза на най-жизнерадостните танци от репертоара на колегите им  от „Тракия”.

След тях палката поеха „Пирин”, за да се завърти въртележка от неповторими български народни песни и танци. Артистите на сцената правеха какво ли не – пяха, танцуваха, жонглираха с тъпани, свиреха с дървени лъжици, закачаха се, женеха се, влюбваха се, маршируваха… Всичко това бе изпълнено с преклонение към фолклорното богатство на България.

Публиката се наслади на виртуозните изпълнения на Дунавска плетеница, Пролетни момински игри, Капански танц, Празнична сюита, Игра от Петричко, на песните „Чичовите конье”, „Засвирете, мури от Пирина”,  „Ой, мори, кавали”, „Алтън Мара” и много други.

Единственото по рода си подобно събитие качи на една сцена 150 танцьори, певци и инструменталисти от трите великана във фолклорното ни изкуство. Неслучайно спектакълът им, обединил красотата на народната музика от всички краища на България, накара зрителите да скочат и да се впуснат във вихрен танц в подножието на сцената.

Финалът на музикалния празник бе внушителен – артистите се събраха заедно за финален щрих и вдигнаха на крак залата. Нощта на ансамблите акостира за първи път в Пловдив, но едва ли ще е за последен след възторжената реакция на публиката. Тя напусна Колодрума с усмивка и припявайки си:

 „Полегнала е Тодора,

 мома Тудоро, Тудоро,

под дърво, под малиново

мома Тудоро, Тудоро”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Четете още:

🔴 Златно съкровище откриха край Казанлък

🔴 Родопчани дариха хранителни продукти на болницата в Девин

🔴 Разходка из България: Родопи. Потопете се в необятните красоти и очарователни места, които трябва да видите (ВИДЕО)





Източник: plovdivtime





Коментари

горе