Дяволският каньон – лунният пейзаж на земята



​Мечтали ли сте да стъпите на Луната и да наблюдавате прекрасния и причудлив лунен пейзаж. Е, не е нужно да ходите до Луната. Необятните Родопи ще ви предложат и тази уникална възможност.

Дяволският каньон или Шейтан дере е изключително интересен пролом, намиращ се точно след стената на язовир Студен кладенец. Стръмни скали надвисват страховито от двете страни над каньона и създават причудлив пейзаж.

Image titleснимка: bghotelier.com

Мнозина описват разкриващата се пред погледа гледка като лунен пейзаж, а мястото наистина е изключително живописно.

За произхода на природния феномен науката дава обяснението, че преди милиони години в резултат на активна вулканична дейност се образували кратери, които по-късно били разрушени от тогавашните буйни, все още неукротени от язовира води на река Арда.

Години наред, в следствие на огромните скални късове, които реката носила скалите се разяждали и по този начин се оформили огромни дупки, които геолозите наричат „абразивни кладенци“.

Проломът Шейтан дере, смятащ се за едно от най-красивите местенца в областта може да наблюдавате както от високо – от язовирната стена, така и отблизо, като слезнете при коритото на реката, което ще ви осигури още по-впечатляващо докосване до прекрасния феномен.

Image titleснимка: times.bg

Освен на причудливия пейзаж, тук ще можете да се насладите и на богат животински свят – риби, птици, насекоми и влечуги ще съпътстват вашето незабравимо родопско приключение.


Четете още:

🔴 Полегнала Тодора ли? Пловдив полудя в Нощта на ансамблите (Фотогалерия)

🔴 Златно съкровище откриха край Казанлък

🔴 Родопчани дариха хранителни продукти на болницата в Девин





Източник: Родопчани





Коментари

горе