Язовир Огняново – един от най-значимите язовири в България



​Огняново е язовир, изграден по поречието на река Лесновска, в близост до село Огняново, на чието име е и наречен. Фактът, че селото, а и язовира се разполага в подножието на впечатляващия родопски рид Дъбраш е само още една причина човек да не пропуска възможността да му се наслади.

Язовир „Огняново“ е сред тридесетте най-значими български язовира. Може би това се определя от факта, че една от причините за построяването му е задоволяване нуждите на Кремиковци както и напояване на други населени места.

Бреговете на язовира са изключително подходящи за отдих и разбира се, риболов. Уклей, костур, каракуда, шаран, речен кефал и бял амур са само малка част от представителите на улова, на който риболовците тук биха могли да се радват.

Приятната гледка, отпускащата атмосфера, очарованието на Родопа и още много други пък са нещата, които ще впечатлят тези, за които риболова не е достатъчна причина да посетят язовира. Мястото е подходящо за къмпингуване, а изгревите и залезите край язовира са неописуеми.

Интересен факт е, че преди построяването на язовира, на неговото място е имало път, свързващ  селата Огняново и Голема Раковица. Днес обаче, пътят е някъде на дъното на язовира и само едва доловими следи от него могат да се видят преди да се изгубят във водата.


Четете още:

🔴 На почивка в китна Трявна

🔴 Вярвате или не, всеки един от вас може да си вземе уютна къща в китно селце за 5 ЛЕВА НАЕМ! ЕТО КАК!

🔴 Дяволският каньон – лунният пейзаж на земята





Източник: Родопчани





Коментари

горе