На село за първи път: Това моята градина ли е?



На третия ден, след като пристигнах в Балкана, ми се удаде възможност да отида на село. Това, което заварих, е трудно за обяснение. Вижте го сами.

Помня градината като идеално прекопана (нали помните – с вила, а не с лопата). Плевели нямаше. На всяко крайче пръсчица му бе намерено приложение – от него се показваха зеленчуци или подправки. Години по-късно стъпвам там и се стъписвам. Това нашата градина ли е?

Градината на село

Така изглеждаше тя на 1-ви април 2017 година.

Градината на село

Все едно ми казваше „Добър ден, драго ми е да се видим отново. Вече усещаш какво те чака. Хващай мотиката и започвай“.

Градината на село 04.04.2017

Нали знаете, има едни такива моменти, в които просто не можеш да кажеш „Не“. Този бе сред тях. Хванах се. След няколко часа пейзажът започна да се променя.

Градината на село 04.04.2017

На следващия ден градината изглеждаше още по-добре.

Градината на село 02.04.2017

След изчистването на тревата с мотиката ме очакваше здраво прекопаване с вилата. То се случи след още няколко дни, тъй като дни наред валя и не ходих на село. Нали съм си крив и упорит, реших да опитам да копая с лопата размекнатата от дъжда почва. Настъпвам – не влиза. Удрям по-силно с крак – едва потъва с няколко сантиментра. Скачам с двата крака върху лопатата и най-после се получава. Правя 10 скока върху лопатата, 10 обръщания на тежката глина, напоена с вода, и почивам 5 минути. Де Илия на кирия? Накрая реших да си прежаля ината и да опитам как ще е балканското копане с вила. Въй! Рогата влизат като горещ нож в масло. Те тава е топлата вода, баце. Копнах 20 пъти. Дръжката се счупи. Тръгнах си.

На други яден хванах другата вила. Като се емнах, че като ми тръгна! „Уеуе мауе!“, дето викат малко по на западо от назе. Ето какво успях да направя до края на деня.

Градината на село 04.04.2017

Направо не е същото място, нали? На ръка толкова.

Всъщност, ако бях намерил човек да ми изоре и фрезова градината, всичко щеше да стане за половин до един час. Но не успях да намеря такъв човек. И може би е по-добре, че стана така. Научих ценен урок по най-прекия начин. Успях да разбера какво е да блъскаш на ръка. Разбрах, че био производството с основание си има друга цена.


Четете още:

🔴 Призвание: Лекар на 84 години продължава да се грижи за пациенти

🔴 Проф. Мермерски дава гаранция на 200 процента за тези две рецепти против грип! (ВИДЕО)

🔴 Кошлуков предизвика вълна от подкрепа за "Денят започва с култура" по БНТ и упреци към себе си





Източник:





Коментари

горе